Raisin

Wat is crowdfunding en hoe werkt het?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om te investeren door middel van crowdfunding. Maar wat is crowdfunding eigenlijk en hoe werkt het? In dit artikel lichten we het voor u toe!

Alternatieven voor sparen
Raisin

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding wordt steeds populairder, zowel nationaal als internationaal. Crowdfunding is een manier van financieren voor projecten en bedrijven. Bij crowdfunding wordt er door een grote groep mensen geld in gelegd. Het bedrag dat ‘de crowd’ in legt leidt uiteindelijk tot het behalen van een groot doel: de financiering.

Een ondernemer verkrijgt zijn kapitaal via crowdfunding, dus niet via een financieel tussenpersoon zoals bijvoorbeeld de bank, maar via de crowd. De ondernemer kan op een platform zijn plan presenteren, hij vermeldt het doelbedrag, het verhaal hierachter en de benodigde financiële gegevens. Wanneer dit plan online staat kunnen investeerders, zowel zakelijk als particulier geld investeren in deze onderneming. Als het doelbedrag behaald is, krijgt de ondernemer zijn lening uitgekeerd. De investeerders worden uitbetaald door een maandelijkse rente en aflossing.

Waarom investeren in crowdfunding?

Het sparen van geld op de bank levert op dit moment door de lage spaarrentes weinig op. Om deze reden gaan investeerders op zoek naar een andere manier van investeren. Het kopen van aandelen neemt veel risico's met zich mee, crowdfunding is in dit geval een eenvoudige laagdrempelige manier om een hogere rente te realiseren op spaargeld. De investeerder heeft zelf invloed op de onderneming waarin geïnvesteerd wordt, hij kan dus gewoon kiezen voor een bedrijf in de buurt.

Vormen van crowdfunding

Er zijn vier verschillende vormen van crowdfunding:

Doneren
Hierbij schenkt de investeerder geld aan een goed doel. De investeerder heeft zicht op het doel van de donatie maar neemt tegelijkertijd afscheidt van het gedoneerde geld, hij krijgt hier geen beloning voor. 

Belonen/Sponsoren
Hierbij krijgt de investeerder geen beloning in de vorm van financiële middelen. In dit geval krijgt wordt er een tegenprestatie geleverd voor de investering. Hier kan gedacht worden aan kortingsbonnen, toegangsbewijs of een product.

Lenen
Bij crowdfunding via een lening wordt er geld uitgeleend aan een onderneming of particulier. Hiertegenover staat wordt een rente beloofd. 

Aandelen
Bij deze vorm van crowdfunding wordt geld geïnvesteerd in een project in ruil voor aandelen van het bedrijf. Hierbij wordt verwacht dat er in de toekomst winst uitgekeerd zal worden of dat de aandelen meer waard geworden zijn. 

Voordelen crowdfunding ondernemer

Crowdfunding is de laatste jaren steeds meer in trek, dit komt doordat het veel voordelen biedt voor zowel de onderneming als de investeerders. Een crowdfunding campagne brengt veel naamsbekendheid met zich mee, er ontstaat een band tussen investeerder en bedrijf. De investeerders geloven in het project of bedrijf, hierdoor worden ambassadeurs gecreëerd. Doordat deze mensen geloven in de plannen is er een verhoogde kans op mond-tot-mondreclame.

Doordat de ondernemer zijn plannen online kan delen kan hij aftasten wat het publiek ervan vindt en of ze hier op zitten te wachten, er wordt een soort marktonderzoek uitgevoerd. Hierdoor kan vroegtijdig bijgestuurd worden wanneer dit nodig is, zelfs tijdens het verzamelen het doelbedrag kan dit nog. Daarnaast kan een crowdfunding campagne een opstapje bieden naar serieuze informal investor.

Slagingspercentage crowdfunding campagne ondernemer

Er bestaat een kans dat een crowdfunding campagne helemaal niet online gezet wordt. Dit komt doordat platforms ook hun eigen reputatie willen beschermen, wanneer een campagne slecht verloopt kan de reputatie van het platform in gevaar gebracht worden. Bovendien halen velen campagnes die wel online staan hun doelbedrag niet. Het is daarom belangrijk om uw financiën goed op orde te hebben en te bedenken waarom u kiest voor crowdfunding.

Zelf beginnen als investeerder!

Wilt u zelf beginnen met het investeren in crowdfunding? Ga dan eerst na wat u belangrijk vindt en wilt bereiken met uw investering. Veel rendement maken klinkt mooi, maar dit is niet altijd de werkelijkheid. Het kan zijn dat bedrijven de eindstreep niet halen of aflossingen niet meer kunnen maken. Buiten dat rekenen ook de platforms kosten. De risico’s van investeren op de langere termijn zijn nog niet helemaal duidelijk. Er bestaat een kans dat u uw inleg niet terugkrijgt. Een advies is daarom ook om niet al uw geld in één crowdfunding project te investeren, maar om dit te verspreiden over diverse projecten. Hierdoor wordt ook het risico gespreid.

Anderzijds is het instappen in crowdfunding vrij eenvoudig, een minimale investering is vaak ook maar beperkt.

Zoek de beste spaarbank voor u!Vergelijk alle spaarbanken Naar vergelijker
Disclaimer - Dit is geen financieel advies.Wij geven op deze website geen financieel advies, maar slechts handvaten om uw financiële beslissingen gemakkelijker zelf te kunnen maken.
Sluiten [x]
Tijdelijke aanbieding - Profiteer nu van deze Actie!
Flexibel sparen met Renault Bank!
Toch nu direct starten met sparen via Renault Bank?