Raisin

Sparen voor kinderen

Sparen is een mogelijkheid die geschikt is voor iedere leeftijdklasse. Het is voor een ouder mogelijk om een spaarrekening te openen voor hun kinderen. Hierbij moet er niet gedacht worden aan een spaarrekening waarbij er een spaarpot langs het bed komt te staan en dat het kind hier kleingeld in kan stoppen. Het is wel een leuke manier om het kind te laten omgaan met het sparen van geld, waarbij zij het zelf mag doen. Voor een gevorderde spaarrekening kan een ouder ook een kinderspaarrekening openen bij een bank. Vaak wordt hier geld op gezet wat in de toekomst gebruikt kan worden voor onder andere een opleiding, rijlessen, aankopen of dergelijke. 

Raisin

Spaarbedrag voor een doel

Als er gekeken wordt naar de ouders, dan wordt er ongeveer €500 gespaard per kind per jaar. Dat is rond de €41-€42 per maand. Dit bedrag zal vaak gespaard worden aan de hand van een doelstelling. De doelstelling geeft vaak ook een richtlijn aan, in hoeveel er per maand gespaard moet worden. Denk hierbij aan het verschil in bedragen als er vergeleken wordt tussen een aankoop van een huis of rijlessen voor het rijbewijs. 

Spaarrekening openen

Wanneer er gekozen wordt voor een spaarrekening zitten er verschillende aspecten aan verbonden. Het is belangrijk om het gekozen doel te behalen en daarvoor moeten er specificaties gekozen worden. Elke bank heeft zijn eigen spaarrekening met eigen specificaties. De volgende aspecten kunnen belangrijk zijn bij het kiezen van een spaarrekening:

  • Spaarrente – zoals bij elke spaarrekening zit er een spaarrente aan verbonden. De spaarrente geeft aan hoeveel procent van het bedrag er jaarlijks bij wordt gestort. Het percentage ligt momenteel tussen de 0 en de 2 procent. 
  • Termijn van sparen – hiermee wordt vaak bepaald hoelang het bedrag vastgezet wordt op de spaarrekening. Het is hierbij ook mogelijk om te kiezen om niet aan het bedrag te komen. Het deposito sparen. Hierbij geldt de regel dat er voor een afgesproken termijn geen geld opgenomen kan worden, maar hier tegenover ontvangt u vaak een hoger rente percentage. 
  • Soort rekening – hiermee wordt bedoeld dat er gekozen kan worden tussen een eigen rekening of een rekening van het kind. Als er gekozen wordt voor een rekening voor het kind, dan heeft het kind hier vanaf zijn 18e volledige zeggenschap over en wordt er geen schenkingsbelasting verrekend. Als er gekozen wordt voor een eigen rekening, dan heeft de ouder zeggenschap over het bedrag dat gespaard is. Hierbij kan er een moment gekozen worden waarbij het kind een groot bedrag kan krijgen, waarbij de ouder het schenkt. Denk hierbij aan het begin van een 18e verjaardag of aan het begin van een studie en het bedrag is belastingvrij. Let hierbij op dat het maar een keer mogelijk is om een groot bedrag belastingvrij te schenken. Daarnaast is het jaarlijks mogelijk om een belastingvrij bedrag te schenken. 

Vergelijkingsmodule 

Op de website kunt u een vergelijkmodule vinden. Hierbij kan er gekozen worden voor kinderspaarrekeningen. De module zorgt ervoor dat u verschillende aspecten kunt vergelijken. Dit zijn aspecten als populariteit, gebruiksgemak, kosten (tarieven) en score. De cijfers blijven up-to-date en hierdoor kunt u de beste keuze maken. Hieronder staat nog extra informatie die handig is bij een kinderspaarrekening. 

Manier van sparen

Als er gespaard wordt dan zijn er verschillende manieren, hierbij draait het eigenlijk om het storten van het bedrag. Als eerst is er een keuze om in een keer een groot bedrag te storten of ervoor te kiezen om maandelijks een bedrag te storten, waarbij dit automatisch gedaan kan worden. Wanneer er gekozen wordt voor een automatische maandelijkse manier van storten, dan is het de vraag of het bedrag constant blijft of het fluctueert. Een fluctueert bedrag kan voornamelijk komen door onder andere de feestdagen of vakanties. Bij elke huishouden verschillen de maandelijkse uitgave en vaak aan de hand hiervan wordt berekend hoeveel geld zij willen storten. Het is aan de andere kant ook mogelijk om het bedrag vast te zetten en de uitgaves hierop aan te passen. 

Inflatie 

Wanneer er een doelstelling wordt vastgesteld, dan wordt er uit gegaan van het bedrag dat momenteel geldt, maar met de jaren worden de prijzen vaak duurder. Hierdoor wordt er een inflatie toegepast. Er wordt vaak uitgegaan van een inflatie van gemiddeld 2% per jaar. Door de inflatie wordt het bedrag hoger en hoeft u geen rekening te houden met prijsveranderingen. Dit wordt namelijk automatisch gedaan. Stijgt het bedrag niet, dan houdt u een bedrag over die besteedt kan worden aan andere zaken. 

Voorbeeld
Wanneer een spaarrekening wordt geopend voor het kind, met als doel om een rijbewijs te halen. Er wordt een berekening gemaakt dat het ongeveer €1.500 gaat kosten. Mocht dit over bedrag over vijf jaar worden gespaard, dan is het maandelijkse bedrag €25. Met een inflatie van 2% per jaar dan veranderd het bedrag. Dan wordt het bedrag €1.656,12 en dan is het maandelijkse bedrag €27,60.  
 

Zoek de beste spaarbank voor u!Vergelijk alle spaarbanken Naar vergelijker
Disclaimer - Dit is geen financieel advies.Wij geven op deze website geen financieel advies, maar slechts handvaten om uw financiële beslissingen gemakkelijker zelf te kunnen maken.
Sluiten [x]
Tijdelijke aanbieding - Profiteer nu van deze Actie!
Flexibel sparen met Renault Bank!
Toch nu direct starten met sparen via Renault Bank?