Raisin

Nieuwe spaarrekening openen

Waarom zou u een nieuwe spaarrekening openen, tegenwoordig is de rente toch erg laag? Er zijn verschillende redenen waarom u een nieuwe spaarrekening kunt openen. De voornaamste redenen zijn het verspreiden van risico en zorgen dat u niet in aanmerking komt voor een negatieve rente. Echter, kan het ook zijn dat u gewoon voor iets specifieks wilt sparen. Benieuwd welke banken een hoge scoren ontvangen en waarom het belangrijk kan zijn om een nieuwe spaarrekening te openen? U leest er hier meer over.

Raisin

Waarom een nieuwe spaarrekening openen?

Wanneer het om geld gaat, wilt u natuurlijk geen onnodig risico lopen. Hierdoor is het belangrijk dat u bij bepaalde bedragen uw geld verspreid over verschillende banken en dus ook uw risico verspreid. Door het depositogarantiestelsel wordt u beschermd wanneer uw bank failliet gaat. Echter, is dit maar voor een bepaald bedrag. Wanneer uw bank failliet gaat, wordt u voor €100.000 gedekt door dit stelsel. Hierdoor is het erg belangrijk dat, wanneer u boven dit bedrag uitstijgt, u uw geld verspreidt over verschillende banken. Hierbij is het ook erg belangrijk dat elk van deze banken een aparte bankvergunning heeft of in ieder geval deze vergunning niet met elkaar delen. Hierdoor wordt u per bank voor €100.000 gedekt, wat resulteert in een dekking van €200.000. 

De rente is tegenwoordig laag maar gelukkig kunt u nog gebruik maken van een positieve rente, ontdek hoe u hier gebruik van blijft maken. Zoals bij het depositogarantiestelsel, is €100.000 een bedrag waarbij verschillende economische factoren veranderen. Wanneer u meer dan €100.000 op uw bank heeft staan, zijn er verschillende banken die hier een negatieve rente voor rekenen. Vaak ligt deze rente rond de -0.5%. Om financiële nadelen te voorkomen, is het dus erg belangrijk dat u bij deze bedragen uw geld verspreidt over verschillende spaarrekeningen. 

Wat voor soort spaarrekeningen bestaan er? 

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel mogelijkheden om over te beslissen, hierdoor is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de verschillende spaarrekeningen die u kunt openen. Wij zullen u een handje helpen met het ontdekken van verschillende soorten spaarrekeningen. Hier bespreken we vier soorten die elk zijn voor- en nadelen heeft. 

Internetspaarrekening

De eerste is de internetspaarrekening waarbij alles via het internet loopt. Hierdoor heeft u niet de mogelijkheid om naar een fysieke bank te gaan. Wanneer u financiële veranderingen wilt doorvoeren, moet u inloggen op de spaarrekening zelf. Dit is nodig wanneer u geld wilt storten, opnemen of een andere handeling wilt uitvoeren. Daarnaast zijn documenten als afschriften ook alleen te vinden in het account. 

Kwartaalspaarrekening

Daarnaast is er ook een kwartaalspaarrekening, bij deze rekeningen ontvangt u per kwartaal uw rente. Het is mogelijk dat deze vorm van rekening ook een internetspaarrekening is. Onder andere hierdoor is het altijd belangrijk dat u de voorwaarden controleert voordat u zulke spaarrekening afsluit. 

Deposito

Als derde bespreken wij een deposito, dit betekent dat jouw spaargeld voor een afgesproken periode vaststaat op de bank. Dit wordt vaak gedaan wanneer mensen het geld niet direct nodig hebben maar gebruik willen maken  van een hogere rente. Deze rente is hoger omdat u minder vrijheid heeft met het geld en de bank het langer vast kan houden. Heeft u het geld soms direct nodig? Dan is het niet gunstig voor u om deze rekening te openen. 

Verantwoord sparen

Bij de laatste vorm wat wij bespreken, heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor verantwoord sparen. Bij deze spaarrekeningen wordt gebruik gemaakt van uw spaargeld om te investeren in duurzame organisaties en projecten. Hierbij heeft u een overzicht waarin uw geld geïnvesteerd is en hoe deze projecten of organisaties scoren met betrekking tot duurzaamheid. 

Welke spaarrekening past bij u

Wanneer u een nieuwe spaarrekening opent, wilt u natuurlijk wel dat dit gebeurd bij een bank die het beste bij uw situatie past. Er zijn verschillende redenen waarom u voor een bepaalde bank kunt kiezen. Zo kan het zijn dat u kiest uit gemak, u heeft bijvoorbeeld al een betaalrekening bij de Rabobank, dan is het ook makkelijker als u daar een spaarrekening opent. Daarnaast kiezen veel mensen voor spaarrekeningen met de hoogste rente. Hierbij zijn twee categorieën, een vrij-opneembaren spaarrekening en een deposito. 

Liever meer flexibiliteit? Dan kunt u beter kiezen voor banken met minder beperkende voorwaarden. Uiteindelijk is de veiligheid erg belangrijk, dit komt doordat u kans maakt op negatieve economische veranderingen wanneer u meer dan €100.000 op uw rekening heeft staan. 

In vergelijking met banken van verschillende onafhankelijke autoriteiten is er een duidelijke volgorde te zien. De banken scoren over het algemeen goed, echter kan het zijn dat ze op verschillende onderdelen een stuk minder scoren dan andere banken. Hieronder staan de acht best beoordeelde banken van Nederland: 

  1. Regiobank
  2. ASN Bank
  3. Knab
  4. Triodos Bank
  5. SNS
  6. Rabobank
  7. ING
  8. ABN Amro

Deze banken zijn beoordeeld op verschillende punten, deze punten bestaan uit de kosten van de banken, de service en de communicatie en de kwaliteit van het internet- & mobiel bankieren. 

Spaarrekening openen

Het is belangrijk om een nieuwe spaarrekening te openen om verschillende redenen. Het is belangrijk om financiële nadelen te voorkomen door uw geld te verspreiden over verschillende banken die géén bankvergunning met elkaar delen. Hierdoor heeft u bij de meeste banken geen negatieve rente en bent u beschermd wanneer uw bank failliet gaat. Bij het kiezen van een spaarrekening is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de verschillende mogelijkheden. Wanneer u een hoge rente wilt, en het geld niet direct nodig heeft, is het bijvoorbeeld slim om gebruik te maken van een deposito. Dit hangt voornamelijk af van hetgeen dat u zoekt. Hierbij kunt u prioriteiten stellen op het gebied van veiligheid, gemak, flexibiliteit en rente. 

Zoek de beste spaarbank voor u!Vergelijk alle spaarbanken Naar vergelijker
Disclaimer - Dit is geen financieel advies.Wij geven op deze website geen financieel advies, maar slechts handvaten om uw financiële beslissingen gemakkelijker zelf te kunnen maken.
Sluiten [x]
Tijdelijke aanbieding - Profiteer nu van deze Actie!
Flexibel sparen met Renault Bank!
Toch nu direct starten met sparen via Renault Bank?