Raisin

Spaarvoorwaarden vergelijken, welke voorwaarden zijn er?

Het vinden van de juiste spaarrekening kan een hele zoektocht zijn. Tijdens deze zoektocht zijn er verschillende factoren waar u op moet letten, uiteindelijk is ‘de beste spaarrekening’ voor iedereen anders. Deze keuze hangt mede af van persoonlijke voorkeuren. Vaak geldt hoe meer voorwaarden, hoe hoger de rente. In dit artikel bespreken we de verschillende spaarvoorwaarden en de beste keuze voor u. 

Raisin

Wat zijn spaarvoorwaarden?

Spaarvoorwaarden zijn spaarrekeningen met bepaalde voorwaarden waarbij u in uw vrijheid beperkt wordt. Maar deze ‘beperkte voorwaarden’ hoeven u niet altijd tot last te zijn. Wanneer u er geen last van heeft is het voor u niet beperkend. Zo’n voorwaarde kan vaak wel een hogere rente opleveren. De spaarrekeningen met spaarvoorwaarden hebben vaak de hoogste rentes. 

Er zijn drie soorten spaarvoorwaarden. Er zijn de niet beperkende, beperkend maar acceptabel en de echt beperkende voorwaarden. Een voorwaarden kan voor de ene persoon beperkend zijn maar de ander heeft er geen last van. Denk bijvoorbeeld een minimale eerste inleg, wanneer u dit bedrag toch al in wilde leggen is dit voor u niet beperkend. 

Daarnaast zijn er voorwaarden welke wel beperkend zijn maar voor u acceptabel. Wanneer u door deze beperkende voorwaarde een hogere rente krijg is het dit waard. 

Ten slotte zijn er de echt beperkende voorwaarden, de hogere rente is misschien verleidelijk maar het voor u niet waard. U loopt hier bijvoorbeeld misschien te veel risico mee. Zo kunt u een boete krijgen wanneer u toch geld wilt opnemen. 

Mogelijke spaarvoorwaarden bij spaarrekeningen

Er zijn verschillende soorten spaarvoorwaarden. Bij het maken van een keuze voor een spaarrekening kunt u deze spaarvoorwaarden met elkaar vergelijken. Een voorwaarde kan voor de een beperkend zijn en voor de andere helemaal niet. Wij lichten de verschillende spaarvoorwaarden voor u toe:

Opnamebeperkingen

Opnamebeperkingen zijn er in diverse vormen. Zo kan het zijn dat er kosten in rekening worden gebracht wanneer u uw geld wilt opnemen of er is een maximaal bedrag dat u per periode kunt opnemen. Daarnaast kan het zo zijn dat u aan dient te geven wanneer u geld wilt opnemen. 

Rentebeperkingen

U bent in dit geval vrij om geld op te nemen maar het kan wel dat u minder rente ontvangt wanneer uw spaarrekening onder een bepaald bedrag komt. Het kan ook zo zijn dat u ‘bestraft’ wordt met een lagere spaarrente wanneer u uw spaargeld geen volledige periode op de rekening heeft laten staan. Het kan ook zo zijn dat een bank een maximaal rentedragend tegoed aanbiedt, in dit geval ontvangt u geen extra rente wanneer uw rekening boven dit bedrag komt. 

Verplichte stortingen

Een bank kan een verplicht stortingsbedrag hanteren. Hierbij bent u maandelijks verplicht om een minimum bedrag te storten. Deze storting wordt vaak automatisch door de bank afgeschreven. Kunt u een bepaalde periode niet voldoen aan dit bedrag, dan kan het dat uw spaarrekening stopgezet wordt. 

Eerste storting

Het kan dat een bank een verplichte minimale eerste storting hanteert. In dit geval bent u verplicht om de eerste keer een door de bank vastgesteld bedrag te storten. Als u dit bedrag toch al wilde storten hoeft dit voor u helemaal niet beperkend te zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld spaarrekeningen voor vermogende spaarders waar een minimaal eerste bedrag van €250.000 gehanteerd wordt. 

Maximaal spaarsaldo

Wanneer een bank een maximaal spaarsaldo hanteert krijgt u vanaf een bepaald spaarbedrag geen rente meer. Dit zou zonde zijn, dus let hier zeker op wanneer u van plan bent om meer te storten. Een bank maakt waarschijnlijk de keuze om een maximaal spaarsaldo te hanteren zodat ze een inschatting hebben van het te vergoeden bedrag aan rente. 

Verplichte betaalrekening

Als u spaart via internet wordt het bedrag van een spaarrekening eerst overgeboekt naar uw lopende rekening. Het maakt voor veel banken niet uit wanneer u uw tegenrekening bij een andere bank heeft lopen. Echter kan het zo zijn dat een bepaalde bank de voorwaarde hanteert dat de betaalrekening bij dezelfde bank moet lopen. Heeft u dat niet? Dan zal dat in dit geval dus betekenen dat u een rekening moet openen om te kunnen sparen. 

Er zijn dus verschillende soorten voorwaarden waar u rekening mee dient te houden bij het afsluiten van een spaarrekening. Ga voor u zelf goed na welke voorwaarden voor u niet beperkend zijn of juist wel. 

Hoe beoordeel ik de juiste spaarrekening voor mij?

Wanneer u de keuze moet maken voor een nieuwe spaarrekening, kijkt u waarschijnlijk al snel naar de hoogste rente. Maar u kunt het beste eerst nagaan wat uw spaardoelen en wensen zijn. Ga na wanneer u het spaargeld weer nodig heeft. Wanneer u deze doelen en wensen op een rij heeft kunt u vaak al enkele voorwaarden en dus spaarrekeningen doorstrepen.

Wilt u een duidelijk overzicht van de verschillende spaarrentes en voorwaarden bij diverse banken? Maak dan gebruik van onze spaarrekening vergelijker. Met deze module kunt u eenvoudig de verschillende spaarrekeningen met elkaar vergelijken aan de hand van diverse factoren. 
 

Zoek de beste spaarbank voor u!Vergelijk alle spaarbanken Naar vergelijker
Disclaimer - Dit is geen financieel advies.Wij geven op deze website geen financieel advies, maar slechts handvaten om uw financiële beslissingen gemakkelijker zelf te kunnen maken.
Sluiten [x]
Tijdelijke aanbieding - Profiteer nu van deze Actie!
Flexibel sparen met Renault Bank!
Toch nu direct starten met sparen via Renault Bank?