Raisin

Veilig sparen: zo doet u dat

De Europese Centrale Bank wilt dat mensen hun geld uitgeven. Hierdoor is de spaarrente bij banken in Europa zo laag of zelfs negatief. Tegenwoordig is alles erg onzeker, de huizenprijzen zijn momenteel erg hoog en veel gebeurtenissen in de wereld hebben een grote impact op de economie. Hoe kunt u veilig sparen voor de toekomst? Wij informeren u graag!

Raisin

Verdeel uw geld gedurende het sparen

U wilt natuurlijk zo min mogelijk risico lopen met uw geld, hierdoor is het belangrijk dat u slim gebruik maakt van de voorwaarden en regels van banken en organisaties die hier betrekking op hebben. U heeft de mogelijkheid om veilig te sparen door het depositogarantiestelsel, maar wat houdt dat eigenlijk in? Met dit stelsel wordt u beschermd wanneer banken failliet gaan. Wanneer banken failliet gaan, garandeert de Nederlandse Bank € 100.000 als dekking. Zo kan het zijn dat u € 190.000 verdeeld over twee onafhankelijke banken. Wanneer deze failliet gaan, krijgt u al uw geld terug door het depositogarantiestelsel. Echter, kan het ook zijn dat uw geld verdeeld is over twee banken die samen één bankvergunning delen. Wanneer zij failliet gaan, krijgt u alleen de € 100.000 terug en valt de resterende € 90.000 buiten de dekking. Dit betekent dat u voor € 100.000 per bankvergunning gedekt kunt worden. Het is belangrijk dat u controleert of de banken onder het depositogarantiestelsel vallen en of uw geld niet verdeeld wordt over banken die samen één bankvergunning delen. 

U wilt graag veilig sparen maar u heeft zowel een zakelijke rekening als een privérekening? Hierbij hangt het sterk af welke rechtsvorm gebruikt wordt. Zo is het anders bij een eenmanszaak dan bij een besloten vennootschap. Bij een eenmanszaak wordt uw zakelijke rekening samengevoegd met uw privérekening, ligt het nog steeds onder de € 100.000 dan heeft u geluk! Echter, wanneer het de € 100.000 overstijgt, raakt u het resterende bedrag kwijt bij een faillissement van uw bank. In tegenstelling tot de eenmanszaak wordt bij een besloten vennootschap wél gebruik gemaakt van twee aparte rekeningen. Hierbij wordt uw zakelijke rekening voor € 100.000 beschermd naast de bescherming van € 100.000 op uw privérekening. 

Zorg dat uw kinderen veilig sparen

Het is altijd moeilijk om uw kinderen te leren sparen, echter biedt dit wel enorme zelfstandigheid en  volwassenheid voor de toekomst van uw kind. Uw kind krijgt een bedrag geschonken van opa, oma of van een schadevergoeding. Vindt u (of andere betrokkenen zoals de aangewezen verzorger) dat uw kind nog geen gebruik kan maken van dit bedrag? Dan kan er gekozen worden voor een BEM-clausule. 

Bem-clausule

Maar wat is eigenlijk een BEM-clausule en hoe draagt het bij aan veilig sparen? Op een spaarrekening met een BEM-clausule wordt het geld van minderjarige kinderen beschermd. Uw kind ontvangt pas de controle over het geld wanneer hij of zij 18 jaar wordt. Daarnaast is het ook mogelijk om eerder de controle te krijgen wanneer dit in het testament is vastgelegd. In de tussentijd wordt het geld beheerd door de ouder of verzorger van het kind. Het is alleen mogelijk om geld van de rekening op te nemen wanneer de rechtbank hier toestemming voor geeft. Zo wordt voorkomen dat het geld verplaatst wordt en dat in geval van nood toegang is tot het geld. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat geld opgenomen mag worden als dit nodig is voor hoge medische kosten van het kind. 

Wanneer wordt een rekening geopend met een BEM-clausule? Wanneer uw kind een schadevergoeding ontvangt van de verzekering bent u genoodzaakt om een rekening met BEM-clausule te openen. Dit wordt gedaan omdat de verzekeraar wilt voorkomen dat iemand anders bij het geld kan komen. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van een rekening met BEM-clausule bij een erfenis. 

Negatieve Rente

Waar eerder vaak een redelijke rente was op uw tegoeden op de bank, is dit niet meer het geval. Om veilig te kunnen sparen is het natuurlijk fijn dat je een positieve rente hebt. Tegenwoordig hebben banken negatieve rentes, maar wanneer heb je hiermee te maken? De Europese Centrale Bank wilt door lagere en zelfs negatieve rentes, zorgen dat mensen meer geld uitgeven. Het uitgeven van geld heeft een positieve werking op de economie. Hierdoor houdt de Europese Centrale Bank in hun monetaire beleid de hoogte van de rentes laag. Waar eerst de impact alleen ervaren werd door zakelijke spaarders, zijn nu ook de particuliere spaarders aan de beurt. Zoals bij het depositogarantiestelsel, bent u, bij de meeste banken, veilig bij een bedrag onder de € 100.000. Wanneer dit bedrag overschreden wordt, heeft u een negatieve rente van 0.5% en zelfs bij ABN AMRO van 1.0% bij de Groen Spaar Deposito. 

Financieel veilig: wij helpen u graag

Er zijn veel manieren om veilig te kunnen sparen voor u en uw kinderen. Zo is het belangrijk dat u in de gaten houdt hoeveel geld u op uw spaarrekening heeft staan en dat u probeert om de € 100.000 niet te overschrijden. Echter, is het mogelijk om met een besloten vennootschap een totale garantie van € 200.000 te hebben. Dit komt omdat bij een besloten vennootschap de zakelijke rekening en privérekening apart beschermd worden voor € 100.000. Wilt u uw kinderen veilig laten sparen? Maak dan gebruik van een BEM-clausule bij het geval van een schadevergoeding of bijvoorbeeld een erfenis. U bent nu op de hoogte over hoe u veilig kunt sparen, pas de tips toe en zorg dat u en uw kinderen zonder zorgen kunnen sparen! 

Zoek de beste spaarbank voor u!Vergelijk alle spaarbanken Naar vergelijker
Disclaimer - Dit is geen financieel advies.Wij geven op deze website geen financieel advies, maar slechts handvaten om uw financiële beslissingen gemakkelijker zelf te kunnen maken.
Sluiten [x]
Tijdelijke aanbieding - Profiteer nu van deze Actie!
Flexibel sparen met Renault Bank!
Toch nu direct starten met sparen via Renault Bank?