Spaarvormen

Het is mogelijk om op vele verschillende manieren te sparen: bijvoorbeeld in uw eigen spaarpot of op de bank. Nederland telt een aantal actieve spaarbanken. Bij veel van deze spaarbanken krijgt de spaarder de keuze uit verschillende spaarvormen met ieder hun eigen voorwaarden. Op deze website gaan we dieper in op de verschillende spaarvormen en krijgt u advies over welke spaarvorm bij u past. 

Vrij opneem bare spaarrekening

Een vrij opneembare spaarrekening is een rekening waar u zonder problemen kunt beschikken zonder dat dit consequenties kan hebben voor uw rendement. Een vorm van een vrij opneembare spaarrekening die tegenwoordig steeds populairder is, is het internetsparen. Met internetsparen wordt een spaarrekening bedoeld die via het internet beheerbaar is. Er gelden geen beperkingen wat betreft de beschikbaarheid van uw geld. Bij beide vrij opneembare spaarrekening vormen is het dus mogelijk geld te storten en kosteloos geld op te nemen. 

Banksparen

Wanneer men kiest voor banksparen, spaart u met een belastingvoordeel. Aan deze spaarvorm zit wel een voorwaarde. Het tegoed dient namelijk gebruikt te worden voor het pensioen of de aflossing van uw hypotheek. Daarbij spaart u op een speciale spaarrekening waar u geen toegang tot heeft. Het spaartegoed kan, in tegenstelling tot de vrij opneembare spaarrekening, niet op elk moment op te nemen. 

Het tegoed van banksparen is te gebruiken voor uw pensioen in geval van pensioentekort. U kunt niet meer belastingvrij sparen dan uw berekende pensioentekort. Het is ook mogelijk het tegoed te gebruiken voor de aflossing van uw hypotheek, mits u uw huis vóór 2013 heeft gekocht. 

Deposito

Een deposito wordt ook wel een spaardeposito genoemd. Bij deze spaarvorm staat het spaargeld vast voor een vooraf bepaalde periode tegen een vooraf bepaalde spaarrente. Hierdoor is het vaak onmogelijk (of zeer ongunstig) om het spaargeld tussendoor op te nemen. Bij een deposito komen dus altijd voorwaarden kijken. Het voordeel van een spaardeposito is dat u er meestal een hogere rente voor terug krijgt dan op een spaarrekening. 

Spaarrekening kind

Bij veel banken is het mogelijk een spaarrekening te openen voor kinderen. Bij deze spaarrekening krijgt het kind op een leeftijd van 18 jaar oud zeggenschap over de spaarrekening.  Dit betekent dat het kind zelf bepaalt waar hij of zij het geld aan uitgeeft. Naast het openen van een spaarrekening voor kinderen zijn er nog meer mogelijkheden om te sparen voor (klein)kinderen. Lees meer over verschillende spaarvormen op de website. 

Jeugdsparen

Onder jeugdsparen (ook wel jongerensparen genoemd) verstaan we alle spaarrekeningen die gericht  zijn op kinderen en jongeren tot 18 jaar. In vele gevallen gaat het om een rekening waar het kind zelf kan sparen, maar het kan ook gaan om een rekening waar de ouders of grootouders geld op kunnen storten. 

Duurzaam sparen

Bij duurzaam sparen gebruikt de bank het geld voor duurzame investeringen. Dit wil zeggen dat het spaargeld op uw rekening alleen geïnvesteerd kan worden in duurzame projecten. In sommige gevallen kan dit een belastingvoordeel opleveren. Op deze site gaan we dieper in op verschillende duurzame spaarrekeningen inclusief de spaarrentes. 

Pensioenspaarrekening

Met een pensioenspaarrekening spaart u voor uw pensioen met een vaste rente. De spaarrekeningvorm wordt ook wel lijfrentespaarrekening genoemd. U bepaalt zelf waar en hoeveel u jaarlijks of maandelijks wilt sparen. 

Uitvaartdeposito

Een uitvaartdeposito is een speciale spaarrekening die bedoelt is om uw uitvaart te bekostigen. Deze spaarrekening gaat gepaard met een aantrekkelijke rente. Een uitvaartdeposito is niet afkoopbaar. Het geld kan alleen gebruikt worden voor de uitvaart, restanten worden uitgekeerd aan erfgenamen.

Meer weten over verschillende spaarvormen? Start met vergelijken! Er zijn namelijk vele spaarvormen en deposito’s beschikbaar. Vind uw spaarvorm match door alle spaarvormen in beeld te brengen. 

Zoek de beste spaarbank voor u!Vergelijk alle spaarbanken Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies. De prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren. Daarom passen cryptovaluta niet bij alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie.
Sluiten [x]
Tijdelijke aanbieding - Profiteer nu van deze DeGiro Actie!
Toch nu direct starten met beleggen bij DEGIRO?