Raisin

Deposito vergelijken

Een deposito is een rekening waarop u kunt sparen, maar via deze spaarfunctie kunt u geen geld tussentijds afnemen. Bij het regelen van deze spaarrekening stelt u een termijn vast, pas als het termijn is afgelopen, kunt u het geld opnemen. Dit gaat vaak om langere periodes, maar uiteindelijk wel tegen hogere rentes dan standaard spaarrekeningen. Het is daarom zeer belangrijk om optimaal te profiteren van deze spaarmogelijkheid en dit doet u door gebruik te maken van de vergelijkfunctie om zo het verschil te zien tussen de rentes van verschillende banken. 

Raisin

Waarom deposito vergelijken

Er zijn redelijk veel banken in Nederland waarbij u een Deposito spaarrekening kunt starten. Elke bank heeft hier zijn eigen voorwaarden en rente mee. U moet zo denken, het geld wat er nu op de rekening komt te staan, ben ik voor een bepaalde periode kwijt. Na de vooropgestelde periode krijgt u dankzij de rente een hoger bedrag terug. Het draait in dit geval om winst maken door het gebruik te maken van een bank. Hierdoor raden wij ook aan om gebruik te maken van een vergelijkmodule. 

Een vergelijkmodule die u kunt vinden op deze site, helpt u met het vergelijken van verschillende aspecten die belangrijk zijn om te weten per bank. Deze aspecten zijn onder andere populariteit, gebruiksgemak, kosten (tarieven) en score. Wij zorgen ervoor dat de cijfers van onze module up to date blijven en samen kunnen we ervoor zorgen dat u de beste keuze maakt. Vergeet niet om de onderstaande informatie ook door te nemen. Dit bevat belangrijke informatie die nodig is om een goede deal te maken met een bank. 

Deposito op voorwaarde

Elke bank maakt gebruik van hun eigen voorwaarden. Dit kunnen verschillende voorwaarden zijn, die per bank verschillen. Het is belangrijk dat u elke voorwaarden goed doorneemt voordat u een deal sluit met een bank. Het kan namelijk moeilijkheden voorkomen in de toekomst. De voorwaarden worden vastgesteld en kunnen tussentijds nauwelijks tot niet veranderd worden. 

Dit zijn onder andere voorwaarden als:

  • Minimale inzet –  Wanneer er gekozen wordt voor een spaardeposito wordt er vaak een minimale inzet verwacht. Dit kan per bank verschillen maar vaak hou rekening van een minimumbedrag tussen de €250 en de €2.500, maar dit kan soms nog hoger liggen. 
  • Minimale termijn – Dit is een voorwaarde die niet heel spannend is, maar hier gaat het om de periode dat het niet mogelijk is om aan het geld te komen. Meestal wordt er een optie gegeven van 1 tot 20 jaar, maar het is vaak mogelijk om nog een kortere periode te pakken, mocht daar interesse in zijn. 
  • Rente periodiek – Met de bank wordt er een rentepercentage afgesproken aan de hand van een rente periodiek. Hier wordt een rentevoet gebruikt die als basis geldt voor de berekening van de rente voor de geldende periode. 
  • Uitkeren rente – Het is tegenwoordig steeds vaker mogelijk dat de uitgekeerde rente terug wordt gestort op uw rekening. Dit zorgt ervoor dat u het rentebedrag direct kan opnemen. Dit wordt in de voorwaarde besloten. Wees wel voorzichtig met het beleid ‘Gekozen is gekozen’. Wanneer er toch gekozen wordt om de de rente op te nemen, dan wordt er een opnamekosten verrekend. 
  • Tussentijdse bijstortingen – Bij sommige banken is het mogelijk om tijdens de vastgestelde periode er geld bij te storten. Wanneer dit mogelijk is, wordt er in de voorwaarde de bedragen en renteveranderingen vastgesteld. 

Depositogarantiestelsel

Wanneer een bank een DNB (De Nederlandse Bank) vergunning heeft, dan kan er bij een faillissement geld worden uitgekeerd aan de rekeninghouder. Dit is €100.000 maximaal per rekeninghouder. De rente die is opgebouwd wordt vergoedt tot aan de dag dat de bank failliet is gegaan. Wanneer er hogere bedragen op komen te staan, dan bent u voor drie maanden extra beschermd. Hierbij krijgt u een extra premie van maximaal €500.000 bovenop de standaard uitkering. Let op: dit moet de rekeninghouder zelf aangeven bij de DNB. 

Het stelsel is geldig als u een privé deposito spaarrekening start, er wordt geen onderscheid gemaakt of u meer of minder jarig bent. Let hierbij wel op dat niet iedere bank gebruik maakt van deze stelsel omdat zij niet de vergunning hebben van de De Nederlandse Bank. 

Als uw bank volledig onder het Nederlandse stelsel valt dan wordt het geld binnen 10 dagen automatisch teruggestort. De uitkeringstermijn van 10 dagen zal nog veranderen in 2024 naar 7 dagen. Dit is wettelijk vastgesteld, maar mocht u gedupeerd zijn, dan is het mogelijk om een voorschot aan te vragen bij De Nederlandse Bank. 

Mocht uw bank niet Nederlands zijn (maar wel in Nederland gevestigd) dan is het nog steeds mogelijk dat de desbetreffende bank uitkomt voor de regeling van de DNB. Hierbij doet DNB een oproep via de website en dagbladen een oproep doen om een standaard formulier in te vullen en in te leveren. Wanneer dit gedaan is heeft u pas recht op het geld terug te krijgen. Let hier wel op dat er een termijn van 5 maanden na publicatie aan vast zit. Bent u later, dan heeft u pech. Het is ook mogelijk om dit te verkrijgen via het desbetreffende land, maar dan gaat het via de Europese Unie wetgeving. Het bedrag is standaard evenredig aan die van de De Nederlandse Bank. 

Zoek de beste spaarbank voor u!Vergelijk alle spaarbanken Naar vergelijker
Disclaimer - Dit is geen financieel advies.Wij geven op deze website geen financieel advies, maar slechts handvaten om uw financiële beslissingen gemakkelijker zelf te kunnen maken.
Sluiten [x]
Tijdelijke aanbieding - Profiteer nu van deze Actie!
Flexibel sparen met Renault Bank!
Toch nu direct starten met sparen via Renault Bank?