Looptijd van een deposito

Wanneer u op zoek bent naar een spaarrekening, dan zal de term deposito zeker gaan vallen. Naast een normale spaarrekening kan er ook gekozen worden voor een deposito spaarrekening. Een belangrijk aspect van een deposito spaarrekening is de looptijd. Het lijkt een eenvoudig aspect, maar de achterliggende gedachte van de looptijd kan complexer liggen dan dat mensen soms denken. Het afsluiten van een rekening voor 1 jaar of voor 20 jaar heeft bij een deposito spaarrekening invloed. In dit artikel zullen we uitleggen waarom de looptijd een belangrijk aspect is bij een deposito spaarrekening. 

Wat is een deposito

Via deze vorm van sparen, kunt u een bedrag op een spaarrekening zetten, alleen zitten hier speciale voorwaarden aan verbonden. Er wordt een bepaalde tijd afgesproken en tijdens deze periode, kan er in principe geen geld opgenomen worden. Als het termijn is afgelopen kunt u het geld kosteloos opnemen. Het voordeel van deze vorm zijn de hogere spaarrentes, maar dan zal er ook voor een langere tijd gespaard moeten worden. Het is een vorm van sparen die relatief populair is onder de mensen. 

Waarom is de looptijd van een deposito belangrijk?

Zoals hierboven gezegd wordt, moet er bij een deposito spaarrekening een looptijd afgesproken worden. Een looptijd afspreken lijkt zeer eenvoudig, maar houd hier wel rekening mee dat u voor deze tijd het geld kwijt bent. Dit kan een periode zijn van een maand, maar het komt ook voor dat er een looptijd van 20 jaar wordt afgesproken. Dit klinkt allemaal eenvoudig en zoals hierboven al werd gezegd, er zit een complex randje aan. Dit komt omdat er niet in de toekomst gekeken kan worden. Wat als u het geld toch eerder nodig heeft dan verwacht of dat de rente in een keer keihard omhoog schiet. 

Er komen toch veel aspecten bij kijken, bij het afspreken van een looptijd, dus het is belangrijk om alle voorwaarden te overwegen. Daarbij moet wel gezegd worden dat bij een langere looptijd, de rente aantrekkelijker wordt gemaakt. Kiest u voor een looptijd van 1 jaar dan zal het renteverschil met een normale relatief meevallen. Kiest u voor een looptijd van 20 jaar, dan zal het renteverschil relatief groot zijn. 

Vergelijken van spaarrekeningen

Wilt u verschillende aspecten vergelijken over meerdere aanbieders? Dan kunt u gebruik maken van onze vergelijkmodule. Deze laat verschillende spaarrekeningen zien, waaronder een deposito spaarrekening vanuit verschillende aanbieders. Hier worden verschillende aspecten als rente, tarieven en scores weergegeven. Deze scores zijn gebaseerd op gebruiksgemak, populariteit en prestaties. Daarnaast wordt er ook een minimale looptijd gegeven en daar dient u aan te houden om het rentepercentage te krijgen. Via deze module bieden we u graag een gratis helpende hand! 

Het vroegtijdig beëindigen van een deposito

Mocht u een deposito afgesloten hebben met een doorlooptijd van 10 jaar, maar mocht u toch het geld nodig hebben na vijf jaar, dan kunt u vroegtijdig geld opnemen. Mocht u dit doen, dan zitten hier wel weer consequenties aan verbonden. Dit kan een lager rentepercentage zijn of juist een flinke boete. Dit is overigens geldig wanneer u een gedeelte opneemt van het gehele bedrag. 
In principe wilt u beide gevallen liever vermijden en dit kan alleen door van het geld af te blijven totdat de looptijd is afgelopen. Dit is wederom waarom een looptijd belangrijker is dan dat mensen van te voren denken. 

Mocht u het gehele bedrag vroegtijdig willen opnemen dan zitten hier twee situaties aan verbonden. Deze twee situaties luiden als volgt:

  • Als de rente van uw deposito lager is dan de huidige rente, dan dient u opnamekosten te betalen;
  • Als de rente van uw deposito hoger dan of gelijk aan de huidige rente, dan wordt er bij meeste gevallen geen opnamekosten verrekend. 

Wanneer de regeling geldt waarbij u opnamekosten moet betalen, dan kunt u deze kosten van te voren al berekenen. Dit kan gedaan worden aan de hand van de volgende berekening. Deze luidt als volgt: (Huidige rente deposito sparen – rente van huidige deposito spaarrekening)*saldo*resterende looptijd (Aantal dagen die overblijven door vroegtijdig op te zeggen) 

Voorbeeld:
Mocht u een bedrag van €10.000 hebben ingelegd om over te sparen. Er is een looptijd van 10 jaar afgesproken met een rente percentage van 2%. Na 4 jaar en 7 maanden wilt u uw deposito rekening beëindigen. Dan houdt u 4 jaar en 5 maanden over en dit wordt dan afgerond naar 5 jaar. Dan wordt er gekeken naar de actuele rente van het deposito van 5 jaar. Dit kan bijvoorbeeld 2.5% zijn. Dan wordt het volgende gedaan: 
2,5% – 2%  = 0,5%
0,5% (Verschil) * €10.000 (inleg) * 4,42 (gemiste looptijd) = €221 

Hier zit dan nog een vergoede rentepercentage een verbonden van 7 maanden. €10.000*2% over 7 maanden is €116,67. Deze wordt dan op uw rekening erbij geschreven. In dit geval zullen de opname kosten maar €104,33 zijn. 

Uiteindelijk zal de boete maar €104 zijn en dat is voor vele nog wel te voorzien. Door dit uit te rekenen wordt de overweging om een deposito spaarrekening te beëindigen een stuk eenvoudiger gemaakt. Het voordeel van het zelf berekenen is voornamelijk dat het verrassingselement weg wordt gehaald. Mocht u van de bank een ander bedrag te horen krijgen, kunt u dit aanvechten door deze berekening goed uit te rekenen. 

Zoek de beste spaarbank voor u!Vergelijk alle spaarbanken Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies. De prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren. Daarom passen cryptovaluta niet bij alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie.
Sluiten [x]
Tijdelijke aanbieding - Profiteer nu van deze DeGiro Actie!
Toch nu direct starten met beleggen bij DEGIRO?