Raisin

De hoogste spaarrente vinden, waar let je op?

Sparen is hartstikke verstandig, ook al is er een lage of zelfs negatieve rente. Door te sparen heeft u een buffer voor onverwachte uitgaven. Denk aan nieuwe onderdelen voor uw auto of een kapotte koelkast. Maar wanneer u ervoor kiest om te sparen, wilt u vanzelfsprekend een zo hoog mogelijke rente ontvangen over uw spaargeld. Op deze manier haalt u winst uit uw spaargeld. Maar hoe kunt u de beste spaarrente vinden? Dat bespreken we in dit artikel.

Raisin

Lage spaarrente

Op dit moment zijn de spaarrentes buitengewoon laag. Rente wordt gezien als een vergoeding die een bank betaald om over jouw spaargeld te beschikken. Deze vergoeding wordt bepaald door de prijs die op de financiële markt betaald wordt voor geld. Deze prijs hangt samen met de vraag en het aanbod op de markt. Als er meer aanbod en minder vraag is, zal de rente dus dalen. De reden voor deze lage rentes ligt voornamelijk bij de Europese Centrale Bank (ECB). Dit wordt gedaan omdat zij consumenten en bedrijven willen stimuleren om meer geld uit te geven en minder te sparen. Op deze manier willen ze de economie draaiende houden. 

Verschillende soorten spaarrekeningen

Bij het openen van een spaarrekening gaat u waarschijnlijk op zoek naar de hoogste rente. De rentes die banken op hun website hebben staan kunt u zelf vaak moeilijk vergelijken. Dit komt doordat het wel uitmaakt of de rente per maand, kwartaal of jaar uitbetaald wordt. Daarnaast kunnen banken verschillende voorwaarden hanteren. Het is belangrijk om deze voorwaarden goed door te lezen zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Een bank kan bijvoorbeeld een boete sturen wanneer u uw spaargeld wilt opnemen. U moet in dit geval voor uzelf nagaan welke voorwaarden u belangrijker vindt. Heeft u liever een hogere spaarrente of wilt u uw geld op ieder gewenst moment op kunnen nemen? Om uw spaarrentes gemakkelijk met elkaar te vergelijken kunt u gebruik maken van onze spaarrekeningvergelijker. Met deze vergelijker kunnen de verschillende spaarrekeningen gemakkelijk worden vergeleken aan de hand van factoren als populariteit, gebruiksgemak, kosten en score. 

Gewone spaarrekening of deposito

Wanneer u een spaarrekening wilt openen kunt u kiezen uit twee soorten. U heeft de keuze uit een normale spaarrekening of een deposito. Aan een gewone spaarrekening kunnen bepaalde voorwaarden gekoppeld zijn, het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u maandelijks verplicht bent een bepaald bedrag te storten. Dit is dus iets om goed op te letten tijdens het afsluiten van uw gewone spaarrekening, deze voorwaarden worden in de vergelijker helder aangegeven. Wanneer u uw geld op een gewone spaarrekening heeft staan kunt u hier eigenlijk altijd bij. U kunt er dus geld van afhalen of opzetten wanneer u dat uitkomt, hierdoor staat de spaarrente die u ontvangt niet vast. 

Daarnaast heeft u de keuze uit een deposito spaarrekening. Bij een (spaar) deposito staat uw spaargeld voor een afgesproken periode vast. De rente die u in deze periode ontvangt staat vast bij de bank en kan niet worden bijgesteld. Bij een deposito spaarrekening kunt u dan ook niet zomaar aan uw spaargeld. U kunt geen geld opnemen maar vaak kunt u ook geen extra geld storten. De periode van een deposito rekening kan beginnen bij 3 maanden en kan oplopen tot wel 20 jaar. 
Naast de gewone spaarrekening en de deposito zijn er banken die een tussenvorm aanbieden. Bijvoorbeeld een spaarrekening met een variabele rente maar een aankondigingstermijn. In dit geval moet u van tevoren aankondigen bij de bank dat u geld wilt opnemen. Hierbij heeft u een aankondigingstermijn van 33 tot 99 dagen. Hoe eerder u het aankondigt, hoe hoger uw rente is. 

Opletten met actierentes

Een bank kan u ook lokken met een actierente. Wanneer u een spaarrekening heeft met een variabele rente kan de bank deze op ieder moment aanpassen. Een bank kan u naar zich toe lokken met een actierente, ze bieden dan tijdelijk een hoge rente aan welke na een tijdje hard zal dalen. Wanneer u dit niet in de gaten heeft denkt u een goede spaarrekening te hebben, maar de rente is hier allang niet meer de hoogste. 

Een tip is om te kijken naar de historische rente van de bank. U kunt in dit geval het renteniveau van de bank zien in het verleden. Is de spaarrente in dit geval stabiel? Dan is de kans groter dat u voor de langere termijn goed zit. 

Vergelijken via TEBNV

Als u ervoor kiest om uw geld te sparen bij een bank, is het naast de hoogste rente dus zeer belangrijk om goed te letten op de voorwaarden die banken stellen. Op deze manier komt u niet voor vreemde verrassingen te staan. Met de vergelijkmodule van TEBNV.nl kunt u gemakkelijk zien welke banken de hoogste spaarrentes uitkeren en hoog scoren. U kunt zo gemakkelijk zelf zien of deze bank geschikt voor is. Probeer het hier gemakkelijk zelf. 

Zoek de beste spaarbank voor u!Vergelijk alle spaarbanken Naar vergelijker
Disclaimer - Dit is geen financieel advies.Wij geven op deze website geen financieel advies, maar slechts handvaten om uw financiële beslissingen gemakkelijker zelf te kunnen maken.
Sluiten [x]
Tijdelijke aanbieding - Profiteer nu van deze Actie!
Flexibel sparen met Renault Bank!
Toch nu direct starten met sparen via Renault Bank?