Jeugdsparen

Als ouder of grootouder wilt u uw kind of kleinkind vast een appeltje voor de dorst meegeven. Maar ook voor hen is het verstandig om in de vroege levensjaren al met het belang van sparen om te leren gaan. Er zijn echter verschillende spaarrekeningen beschikbaar voor jeugd/kinderen. Bij het afsluiten is het dan ook wijselijk om te kijken naar uw wensen en welke rekening hier op aansluit.

Raisin

Verschillende soorten jeugdspaarrekeningen

Er zijn 2 verschillende soorten jeugdspaarrekeningen te onderscheiden én een mogelijkheid om op eigen naam te sparen. Het is daarom raadzaam om uzelf goed in te lezen over de voorwaarden. 

– Spaarrekeningen voor het kind
– Spaarrekeningen voor ouders/grootouders om op te sparen
– Sparen op eigen rekening

Een spaarrekening afsluiten voor het kind

Wanneer u ervoor kiest om  een spaarrekening te openen voor uw kind kan hij of zij hier zelf geld op storten. Denk aan een zelf gevuld spaarpotje of het gekregen verjaardagsgeld bijvoorbeeld. Maar ook kunt uzelf of kunnen uw grootouders hier geld op storten als ze wensen. Dit geeft uw kind besef van sparen op een vroege leeftijd. 

Een spaarrekening uitkiezen

Bij het uitkiezen van een spaarrekeningen voor kinderen strooien banken vaak met leuke cadeaus. Let hier echter mee op! Banken met het hoogste rendement geven niet altijd de leukste presentjes. Hierdoor spaart u onbewust minder voor later. 

Geld opnemen 

Wanneer u een spaarrekening afsluit voor uw kind kan hier op elk moment geld afgehaald worden. Denk bijvoorbeeld aan een spel voor de gameconsole of die gave nieuwe step. Het is natuurlijk niet zo dat uw zoon of dochter naar de bank kan wandelen om het zuur verdiende geld op te nemen. Een wettelijke voogd is hierbij nodig. Zo houdt u zelf de regie in handen maar leert u uw kind wel alvast omgaan met geld en sparen. 

Spaarrekening voor ouders/grootouders

Hoewel ouders en grootouders kunnen sparen op de spaarrekening van het kind is dit vaak minder gewenst. Meestal is een ander type spaarrekening een betere keus én zo geniet u van meer rendement. Zo kunt u ervoor kiezen om geld voor langere tijd weg te zetten en pas op 18 jarige leeftijd vrij te geven. Dan weet u zeker dat uw zoon of dochter het geld niet kan gebruiken voor andere zaken. Echter kan dit natuurlijk wel het geval zijn nadat het geld vrijgegeven wordt met 18 jaar. Daarbij resulteert deze spaarrekening vaak in een hoger rentepercentage. 

Schenking

Wanneer u kiest voor deze spaarvorm staat de rekening wel op naam van het kind. Hij of zij heeft alleen nog geen inzicht in het bedrag van deze rekening. De stortingen die u doet op dit account gelden daarom als een schenking, hier hangen enkele vereisten aan vast waar we later op in gaan.

Sparen op eigen jeugdspaarrekening

Het openen van een speciale jeugdspaarrekening is geen vereiste wanneer u wilt sparen voor uw kind. U kunt ook sparen middels een spaarrekening op eigen naam. Zeker wanneer u spaart voor zaken als een rijbewijs of studie is het belangrijk dat uw zoon of dochter het zuurverdiende spaargeld niet elders besteed. U kunt er namelijk voor kiezen om deze betalingen tegen die tijd van uw eigen rekening af te schrijven. Daarbij zitten er geen beperkingen aan waardoor u het geld af kan nemen wanneer u zelf wenst. Daartegenover staat een lager rentepercentage dan u zou krijgen met een jeugdrekening voor uw kind.

Jeugdspaarrekening en de belastingdienst

Behalve de keuze voor een spaarrekening zijn er ook belastingtechnische zaken om rekening mee te houden wanneer u geld spaart en dit geeft aan uw kind.

Vermogen ouders

Waar vroeger een kinderspaarrekening nog was vrijgesteld van de belasting is dit tegenwoordig niet meer het geval. Het maakt daarom niet uit of u spaart voor uw kind op een eigen of een jeugd spaarrekening. Het spaargeld van uw kind valt namelijk altijd onder het vermogen van de ouders. 

Houd er rekening mee dat ook spaargeld dat grootouders op de rekening storten valt onder het vermogen van de ouders. Zij zullen dit bedrag dus op moeten tellen bij hun aangifte inkomstenbelasting in box 3. 

Schenkbelasting

Wanneer u uw kind geld wil schenken is het verstandig rekening te houden met de schenkbelasting. Er is een vastgesteld bedrag (in 2021 is dit € 6.604) dat ouders jaarlijks mogen schenken met vrijstelling van de schenkingsbelasting. Dit bedrag geldt ook als u bent gescheiden, schenkingen van beide ouders worden namelijk als 1 gezien. 

Verhoogde vrijstelling

Wilt u uw kind in een keer een groter bedrag schenken? Dat is mogelijk middels een verhoogde vrijstelling. Wanneer u hier gebruik van maakt mag u uw kind niet ook nog eens het standaard jaarlijkse bedrag schenken. 

Meer informatie over de actuele hoogte van deze schenkingsbelasting vindt u op de website van de belastingdienst.
 

Zoek de beste spaarbank voor u!Vergelijk alle spaarbanken Naar vergelijker
Disclaimer - Dit is geen financieel advies.Wij geven op deze website geen financieel advies, maar slechts handvaten om uw financiële beslissingen gemakkelijker zelf te kunnen maken.
Sluiten [x]
Tijdelijke aanbieding - Profiteer nu van deze Actie!
Flexibel sparen met Renault Bank!
Toch nu direct starten met sparen via Renault Bank?