Raisin

Groen en duurzaam sparen

Groen sparen wordt alsmaar aantrekkelijker, zeker nu de reguliere rente tegen 0% staat. Door de fiscale voordelen is groen sparen goed voor zowel je portemonnee alsook het milieu. Er zijn echter maar enkele aanbieders van groene spaarproducten, en zij staan lang niet altijd open voor nieuwe spaarders. 70% van het spaargeld moet namelijk geïnvesteerd worden in goedgekeurde duurzame projecten, en dat is niet altijd zo makkelijk als het lijkt. 

Raisin

Wat is sparen middels een groenfonds?

Wanneer u als spaarder of belegger geld legt in het groenfonds geniet u van belastingvoordeel om duurzaam sparen aantrekkelijk te maken. Met dit gespaarde geld kan de bank namelijk investeren in of lagere rentes bieden aan groenprojecten. Denk hierbij aan duurzame energie, biologische landbouw, groen label kassen of natuurprojecten. Daarbij krijgt u vaak een hoger rendement dan wanneer uw geld op een doodnormale spaarrekening staat. Dit maakt het voor vele een erg interessante optie. 

Waarom is duurzaam sparen relevant?

Duurzaam sparen is relevant en interessant vanwege verschillende redenen:

  1. Het belastingvoordeel biedt een hoger rendement dan regulier sparen;
  2. Investeren in duurzaamheid helpt de weg naar een beter milieu en een betere toekomst;
  3. U bent ervan verzekerd dat uw geld geïnvesteerd wordt in iets waar u achter staat. (Bij reguliere rekeningen kan uw geld ook naar zaken als wapenhandel en kinderarbeid gaan).

De fiscale voordelen van groen sparen

Verschillende spaar- en beleggingsproducten leveren fiscaal voordeel op. Dit om het aantrekkelijk te maken voor u als consument om uw geld in te leggen bij een van deze opties. Groen sparen, ook wel duurzaam sparen, behoort tot een van deze mogelijkheden met fiscaal voordeel. Voornamelijk voor spaarders die beschikken over meer dan het heffingsvrije vermogen is dit aantrekkelijk. Dit voordeel bedraagt minimaal 1,29% en kan oplopen tot 2,46%. Zo geniet u dus van een hoog rendement vergeleken met de reguliere spaarrekeningen. 

Vermogensrendementsheffing

Er zit echter wel een max. aan het bedrag dat u kunt sparen of beleggen met fiscaal voordeel. Zo geld er een limiet van €60.429, voor samenwonende koppels is dit uiteraard het dubbele €120.858 met betrekking tot de vermogensrendementsheffing. Deze genoemde bedragen zijn van kracht in 2021, de belastingdienst is vrij om dit elk jaar te wijzigen. Voordat u belegd in dergelijke producten is het dus verstandig om dit te controleren op de site van de Belastingdienst.

Heffingskorting

De vermogensrendementsheffing is niet het enige fiscale voordeel dat u krijgt wanneer u kiest voor groen beleggen of sparen. U geniet namelijk ook nog van 0,7% heffingskorting over het gestorte bedrag op een groenrekening. Dit is relevant voor het totale duurzame kapitaal wat voor u, als spaarder, voordelig uitkomt. Ook voor de heffingskorting geld het vastgestelde bedrag van €60.429 p.p..

Veel banken nemen geen nieuwe spaarders aan

Vanwege de toegenomen populariteit van groen sparen, en de lage rentes op reguliere spaarrekeningen, nemen veel banken geen spaargeld meer aan voor de groenkas. Er moeten namelijk voldoende duurzame producten goedgekeurd zijn voor de bank om in te kunnen investeren. Dit is momenteel niet het geval. Zodra er weer ruimte vrij is gaan deze banken tijdelijk open tot ze weer voldoende spaargeld hebben ontvangen van geïnteresseerde. Hierna sluiten ze weer voor onbepaalde tijd. 

Wanneer u ook interesse heeft in deze optie is het wijs om het groendeposito van de bank goed in de gaten te houden. 

Deze erkende banken bieden een groenfonds:

ABN AMRO Groenbank b.v.
Het dochterbedrijf van ABN AMRO (MoneYou) bood een groendeposito aan. Nu MoneYou enkel nog financieringen beheert is ABN AMRO zelf bezig met het opzetten van een groen sparen account. Dit wordt verwacht in de zomer van 2021.

ASN Groenprojectfonds
Richt zich voornamelijk op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, naast andere reguliere projecten.

Groenwoningen fonds / Ecowoningen Fonds
Belegt in de bouw / renovatie van jonge, nieuwe, duurzame en energiezuinige huurwoningen in de vrije sector. 

ING Groenbank N.V.
Investeert in verschillende goedgekeurde groenprojecten 

Nationaal Groenfonds 
Speciaal voor projecten met rendement voor een groene leefomgeving. Beleggen is hier niet mogelijk.

Rabo Groen Bank B.V.
Financiert voornamelijk in duurzame energie als zonne-energie en windenergie. Duurzaam bouwen staat daarnaast ook erg hoog. 

Groenfonds Regionaal Duurzaamheid
Investering in lokale energieprojecten. Helpt ook actief bij het realiseren van deze projecten. 

Stichting NOTS RE Investments
Richt zich op energieprojecten in eigen regio. U kunt zelf kiezen welk fonds u graag wilt steunen. Denk aan energie transitie, zeewind of regionaal duurzaam.

Triodos Groenfonds N.V.
Voornamelijk gericht op duurzame energie en duurzaam bouwen. Probeert het kapitaal op alle vlakken in te zetten. 

Zoek de beste spaarbank voor u!Vergelijk alle spaarbanken Naar vergelijker
Disclaimer - Dit is geen financieel advies.Wij geven op deze website geen financieel advies, maar slechts handvaten om uw financiële beslissingen gemakkelijker zelf te kunnen maken.
Sluiten [x]
Tijdelijke aanbieding - Profiteer nu van deze Actie!
Flexibel sparen met Renault Bank!
Toch nu direct starten met sparen via Renault Bank?