Raisin

Zakelijk sparen met voorwaarden

Heeft u spaargeld waar u voor een langere tijd niet aan hoeft te komen? Dit is het moment dat u ervoor kunt kiezen om uw spaargeld op een spaarrekening te zetten met voorwaarden. De kenmerken bij een spaarrekening met voorwaarden zijn anders dan bij de spaarrekening zonder voorwaarden. Er zijn enkele kenmerken bij een spaarrekening met voorwaarden waar u goed op moet letten. Daarnaast kan het verstandig zijn om zakelijke spaarrekeningen te vergelijken en te kijken welke het beste aansluit bij uw wensen. Dit en meer leggen wij u graag later in het artikel uit. Leest u even mee?

Raisin

Wat is sparen met voorwaarden?

Wanneer u ervoor kiest om uw spaargeld onder te brengen op een spaarrekening, dan ziet de bank dat dit spaargeld liever een langere tijd blijft staan. Bij een zakelijke spaarrekening komt dit echter niet zo vaak voor. Dit komt doordat ondernemers veel sneller dan particulieren geneigd zijn om bedragen op te nemen voor eventuele investeringen in hun organisatie.

De reserves worden meestal maar tijdelijk op de bank gezet, na een grote opdracht moet bijvoorbeeld even geteerd worden op de inkomsten. Banken proberen er toch van alles aan te doen dat u als ondernemer uw geld langer op een rekening laat staan. Diverse banken bieden hiervoor zakelijke spaarrekeningen aan met bepaalde voorwaarden. Dit maakt het voor ondernemers vaak al een stuk interessanter om het geld voor een poosje vast te zetten.

Kenmerken van een spaarrekening met voorwaarden

Een zakelijke spaarrekening met voorwaarden kent enkele factoren waardoor u dit type spaarrekening makkelijk aan kunt herkennen. Bij een zakelijke spaarrekening met voorwaarden kunnen namelijk verschillende soorten kenmerken aan de orde zijn. Zo kunt u denken aan rente beperkingen, dit houdt in dat u een hogere rente kunt ontvangen over het saldo dat u een bepaalde periode op de rekening zet. In dit geval spreken we van een rentestaffel of een maximaal rentedragend tegoed. Daarentegen heeft u wel te maken met een opnamebeperking en kunt u het geld niet vrij opnemen wanneer u wilt. Verder kunt u verplicht worden tot een minimale eerste storting, minimaal aan te houden saldo, verplichte maandelijkse storting en een maximaal saldo. 

Naast deze rekening voorwaarden kan het ook voorkomen dat er voorwaarden gelden voor de rekeninghouder. Zo zijn sommige zakelijke spaarrekeningen voor bepaalde doelgroepen, hierbij kunt u denken aan rekeningen voor verenigingen en stichtingen. Hieronder leggen we de meest voorkomende voorwaarden nader uit.

Niet opneembaar spaargeld

Het feit dat uw spaargeld niet opneembaar is gedurende een periode, is een van de meest voorkomende voorwaarde bij dit soort spaarrekening. Het is niet mogelijk om uw geld op te nemen gedurende de looptijd. Bij sommige banken is het wel mogelijk om geld op te nemen tijdens de looptijd, maar dan betaalt u er een flinke boete over én verlaagt de bank uw rente.

Rente op basis van saldo

De rente op basis van uw saldo is ook een veel voorkomende voorwaarde. De bonusrenterekening werkt met twee verschillende rentes, namelijk een basisrente en een bonusrente. De basisrente ligt normaliter redelijk laag, de bonusrente, daarentegen, is bij de spaarrente juist vrij hoog. U ontvangt de bonusrente wanneer u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo kan het bijvoorbeeld dat uw saldo aan het einde van een periode minimaal gelijk moet zijn aan het saldo aan het begin van de periode.

Daarnaast kan het ook voorkomen dat de bank de spaarrente op basis van de hoogte van uw saldo berekend. Banken hanteren bij deze methode verschillende rentetarieven voor diverse saldi. Banken geven bijvoorbeeld een hogere rente als uw saldo hoger is dan 20.000 euro. Daarnaast kan het ook dat banken juist de rente verlagen als er sprake is van een hoog spaarsaldo, bijvoorbeeld bij een saldo van 20.000 euro of meer. Zulke spaarrekeningen bepalen dus voor u of ze wel of niet interessant zijn voor u om af te sluiten.

Veelvuldigheid uitbetaling rente

De periode waarover de rente wordt uitgekeerd is ook niet geheel onbelangrijk. De meeste banken kiezen ervoor om de rente eens per jaar uit te keren, maar sommige spaarrekeningen keren elke maand of kwartaal de rente uit. Uw saldo stijgt dan al na de eerste rente-uitkering. Hierdoor zal de bank na de volgende termijn over een hoger bedrag de rente berekenen. Hierbij is sprake van een rente-op-rente effect. De rente ligt aan het einde van het jaar dus hoger dan wanneer de rente ineens aan het eind van het jaar wordt berekend.

Waarom een zakelijke spaarrekening met voorwaarden?

Zowel voor een particulier als voor een ondernemer is het verstandig om een financiële buffer op te bouwen en om te sparen voor bepaalde uitgaven of investeringen. Bij de zakelijke spaarrekening met voorwaarden krijgt u een hogere spaarrente dan bij andere spaarrekeningen. Uw geld staat dan vast voor een bepaalde tijd, waardoor u zeker weet dat u dit geld niet zult uitgeven. Mocht u het geld alsnog willen uitgeven, dan moet u een boete betalen. Het is dus wel verstandig om van te voren te bepalen of u het geld kunt missen. Bekijk hieronder welke spaarrekening het beste bij u past.

Spaarrekening vergelijker

Het is handig om voor u zelf wensen te noteren, de voorwaarden van spaarrekeningen kunnen namelijk flink verschillen. Het is verstandig om niet enkel te kijken naar de hoogte van de rente, maar ook naar de diverse voorwaarden. Een hoge rente kan namelijk ook een actierente zijn die na een bepaalde tijd weer zakt. De beste spaarrekening is een spaarrekening met de beste voorwaarden en een hoge, stabiele rente.

Weet u nog niet zo goed welke rekening nu bij uw wensen past? Geen zorgen, dit kan altijd gebeuren. Maak eenvoudig gebruik van onze vergelijkingsmodule, deze kan u helpen bij het vinden van de beste spaarrekening voor u. Wellicht kunt u vandaag al een zakelijke spaarrekening met voorwaarden afsluiten en beginnen met sparen!

Zoek de beste spaarbank voor u!Vergelijk alle spaarbanken Naar vergelijker
Disclaimer - Dit is geen financieel advies.Wij geven op deze website geen financieel advies, maar slechts handvaten om uw financiële beslissingen gemakkelijker zelf te kunnen maken.
Sluiten [x]
Tijdelijke aanbieding - Profiteer nu van deze Actie!
Flexibel sparen met Renault Bank!
Toch nu direct starten met sparen via Renault Bank?