Raisin

Rentes en tarieven

Bij ieder geopende spaarrekening is de rente een van de belangrijkste aspecten. Dit komt omdat dit bepaald hoeveel geld er jaarlijks verdient kan worden op een spaarrekening. In dit onderdeel wordt er dieper ingegaan op het begrip rente en de bijkomende tarieven ervan. Een tarief is een bedrijf dat voor een eenheid wordt betaald. Een tarief kan gezien worden als kosten in combinatie met de gegeven rente. 

Raisin

De tarieven (kosten) 

Bij het openen van een spaarrekening worden er bij veel aanbieders geen extra kosten verrekend. Al dient u echter bij veel banken een betaalrekening te hebben om gebruik te mogen maken van hun aangeboden spaarrekening en over deze betaalrekening worden wel aanschafkosten verrekend. Door deze voorwaarde worden aantrekkelijke voorwaarden niet meer mogelijk gemaakt of je moet van betaalrekening willen wisselen. Op deze manier zorgen banken ervoor dat je indirect betaald voor een gratis spaarrekening. 

Opnamekosten

Bij eenvoudige spaarrekeningen worden geen kosten verrekend, maar gaan we kijken naar een deposito spaarrekening, dan zullen er kosten aan verbonden zijn. Deze kosten zijn niet gericht op het openen van de spaarrekening, maar hier draait het op het opnemen van geld. Een deposito spaarrekening wordt geld voor een afgesproken periode vast gezet en daar wordt een rente over uitgekeerd. Het is niet mogelijk om geld op te nemen zonder er een boete over te betalen. Deze opnamekosten komen zijn alleen van toepassing mocht u binnen de afgesproken periode geld willen opnemen. Is dit niet het geval, dan krijgt u ook niet te maken met deze opnamekosten. 

Pensioen spaarrekening 

Er zijn speciale spaarvormen waar kosten aan verbonden zijn. Dit heeft voornamelijk te maken met het sparen voor het pensioen. Waar er voorheen geen kosten aan verbonden zitten, is dat veranderd. In eerste instantie werd dit verrekend in het spaarproduct, maar sinds 2013 is daar een verbod op gekomen. Hierdoor betaal je een kostenbedrag direct aan de bank bij het afsluiten van een pensioen spaarrekening.

Rente

In de voorwaarden worden altijd de tarieven besproken en dit geldt hetzelfde voor de rente. Rente wordt gezien als een soort vergoeding die banken geven over het gespaarde bedrag. Mocht u een bedrag lenen, dan zult u de rente moeten betalen. Bij sparen ontvangt u rente en bij lenen betaalt u rente. Deze beloning wordt uitgekeerd als wederdienst, omdat u het geld op hun bank zet. De spaarrentes zijn zeer variabel en aan de hand van verschillende voorwaarden kunnen rentes zeer verschillen. Onthoud altijd goed, hoe hoger de spaarrente, hoe meer complicaties er verbonden aan zitten. 

Actuele rente 

Iedere persoon wilt natuurlijk dat zijn rente zo hoog mogelijk is, zonder al te veel complicaties te hebben. Er zijn meerdere mogelijkheden om de juiste beslissing te maken, maar we raden aan om gebruik te maken van een vergelijkmodule. Door een vergelijker te gebruiken, heeft u in een overzicht welke rentes bij de bank horen en welke voorwaarde er aan verbonden zitten. Op dit gebied kunnen we jou een handje helpen.
Op deze website wordt er een vergelijkmodule aangeboden waar u gratis gebruik van kunt maken. Naast de rentes en voorwaarden worden er ook scores weergegeven over iedere bank. Dit zijn scores die onder andere over  prestaties, gebruiksgemak en populariteit gaan. Deze module helpt bij het zoeken van de gewenste rente tegenover de juiste voorwaarde! 

Als u op zoek bent naar de hoogste rentepercentage dat u kunt krijgen over uw gespaarde bedrag, dan zult u vanzelf zien dat u niet bij de ‘grootste banken’ moet zijn. Banken als ING, Rabobank of de ABN Amro staan er om bekend niet de voordeligste tarieven aan te bieden en worden vaak overruled door kleinere banken. Dit komt voornamelijk omdat deze banken zich niet hoeven te onderscheiden op dit gebied, omdat ze al een bekende naam hebben. 

Vormen van rente

Als er gekozen wordt om een spaarrekening dan zijn er twee vormen die een bank kan toepassen op het gespaarde bedrag. Mocht u kiezen voor een variabele rente, dan zal ieder jaar de rente anders zijn. Als de rente stijgt dan kunt u hiervan profiteren, maar als de rente daalt, dan zult u hier ook te maken mee hebben. Mocht de rente zeer laag staan, dan zou een variabele rente zeer ideaal zijn, omdat de kans dat er een stijging plaatsvindt, zeer groot is. Mocht de rente relatief hoog zijn, dan raden we aan om voor een vaste rente te kiezen. Hierbij wordt er een percentage afgesproken en mocht de rente dalen of stijgen, het afgesproken percentage blijft gelden. 

Negatieve spaarrente 

Het is mogelijk om een negatieve spaarrente te krijgen en dan wordt er een bedrag verrekend over het spaargeld in plaats van dat u deze rente ontvangt. Dit geldt als uw spaarbedrag boven de €100.000 komt, dit geldt overigens bij de meeste banken. Om een beter beeld te geven over de negatieve spaarrente, zullen we dit uitleggen aan de hand van een voorbeeld. 

Voorbeeld
Als er een negatieve rente wordt gegeven, dan wordt dit alleen verrekend over het bedrag dat boven het limiet komt. Mocht u een spaarbedrag hebben van €125.000 en het limiet op €100.000 ligt, dan zult u een negatieve spaarrente moeten betalen over €25.000. Dit komt omdat dit bedrag als ‘negatief’ gezien wordt. Stel de negatieve spaarrente is 0,5%, dan zal het bedrag €125 zijn dat betaald moet worden. Dit wordt overigens jaarlijks verrekend. 

Tip: Het is mogelijk om de negatieve rente te omzeilen. Het is namelijk mogelijk om bedragen te spreiden over meerdere spaarrekeningen. Als op alle rekeningen een bedrag staat dat het limiet niet overschrijdt, dan zal de negatieve rente regeling niet toepasbaar zijn.  

Zoek de beste spaarbank voor u!Vergelijk alle spaarbanken Naar vergelijker
Disclaimer - Dit is geen financieel advies.Wij geven op deze website geen financieel advies, maar slechts handvaten om uw financiële beslissingen gemakkelijker zelf te kunnen maken.
Sluiten [x]
Tijdelijke aanbieding - Profiteer nu van deze Actie!
Flexibel sparen met Renault Bank!
Toch nu direct starten met sparen via Renault Bank?