Zakelijke deposito / ondernemersdeposito

Op een zakelijke deposito, ook wel ondernemersdeposito genoemd, kunt u uw geld voor een bepaalde tijd vastzetten. Het is dus verstandig om dit enkel af te sluiten wanneer u het geld voor een bepaalde periode niet nodig gaat hebben. Het zakelijke deposito werkt in principe hetzelfde als een deposito voor particulieren, echter is een zakelijk deposito slechts voor bedrijven, verenigingen en stichtingen. Zit u eraan te denken om een zakelijke deposito te openen? Lees dan zeker even verder.

Raisin

Wat is een zakelijke deposito?

Als ondernemer kunt u net als een particulier uw geld voor een bepaalde tijd vastzetten op een deposito. Naast een zakelijke spaarrekening bieden veel banken ook een zakelijk spaardeposito aan. U kunt het zakelijke deposito vergelijken met een particuliere variant, echter is een zakelijke deposito slechts voor bedrijven, verenigingen en stichtingen. 

De looptijd van de periode van het zakelijke deposito varieert van 3 maanden tot 20 jaar. Gedurende deze looptijd staat de zakelijk deposito rente vast. Meestal heeft u de vrijheid om de frequentie van de rentebetaling zelf te kiezen, dit kan per maand, kwartaal, jaarlijks of eenmalig aan het einde van de looptijd. Het zakelijke deposito biedt u de mogelijkheid om tegen een gegarandeerde spaarrente een bepaald bedrag voor een bepaalde periode vast te zetten. Bij een zakelijke deposito gelden wel enkele voorwaarden, deze worden verder in dit artikel behandeld.

Voor wie is een zakelijke deposito geschikt?

Wanneer u uw geld voor een langere tijd kunt missen en op zoek bent naar een hogere rente, zou u kunnen overwegen om een zakelijke deposito te openen.

De rente over uw zakelijke deposito wordt belast als opbrengst, net zoals dit bij een gewone zakelijke spaarrekening gebeurd. Als directeur-eigenaar van een organisatie kunt u overwegen om privé te sparen met een vermogensbelasting of zakelijk met een winstbelasting. De belastingdienst bepaald of uw spaargeld onnodige liquiditeit is, wanneer u bijvoorbeeld geen duidelijk spaardoel voor investeringen of aankopen van een pand heeft.

Wat zijn de voorwaarden bij een zakelijke deposito?

Een zakelijke deposito heeft enkele voorwaarden waar u op moet letten voor het afsluiten van de spaarrekening. Zo staat het bedrag vast, kunt u dit tussentijds niet opnemen én kunt u tussentijds geen geld bijstorten. Hieronder leggen we deze en meer voorwaarden nader voor u uit.

Bedrag is niet opneembaar

Het bedrag dat u op een zakelijke deposito zet, staat voor een afgesproken periode vast tegen een vaste rente. De rente die de banken vergoeden zijn over het algemeen hoger dan de hoogste rente op een zakelijke spaarrekening. U kunt het geld tussen de 3 maanden en 20 jaar vastzetten. Wellicht vanzelfsprekend, maar hoe langer u het geld vastzet, hoe hoger de rentevergoeding is. Wanneer u het geld voor een langere periode vastzet, hebben banken meer zekerheid dat het geld voor een langere tijd beschikbaar is.

Opnamekosten

De gehanteerde voorwaarden van het zakelijke deposito kan per aanbieder verschillen. Het grootste gedeelte van alle banken brengen opnamekosten in rekening wanneer u besluit het geld voor het einde van de looptijd op te nemen. De hoogte van de opnamekosten kunnen ook per aanbieder weer verschillen. Bij sommige banken is het volledig onmogelijk om tussentijds geld op te nemen van het zakelijke deposito. Vrijwel bij alle banken is het onmogelijk om gedurende de looptijd geld bij te storten.

Minimum inleg

Bij sommige banken geldt een minimum inleg. Dit houdt in dat u minimaal een bedrag van 500 tot 25.000 euro kunt inleggen. Daarnaast kunnen sommige banken eisen dat u een tegenrekening opent bij dezelfde bank.

Zoals u ziet kunnen de voorwaarden van het zakelijke deposito nogal verschillen. Wij raden u daarom ook aan om niet enkel aandacht te schenken aan rente, maar ook aan de resterende voorwaarden die erbij komen kijken.

Voor- en nadelen zakelijke deposito

Bij een zakelijke deposito zult u ongeacht zowel voordelen als nadelen herkennen. De voordelen van een zakelijke deposito zijn dat u de mogelijkheid krijgt om meer inkomsten uit uw zakelijke spaartegoeden te halen. Uw geld wordt namelijk voor een langere tijd vastgezet, hierdoor loopt u geen risico op een lagere spaarrente. Daarnaast kunt u heel eenvoudig online een zakelijke deposito openen en is het niet omslachtig. 
Een nadeel daarentegen is dat u niet bij uw spaargeld kunt komen, op enkele uitzonderingen na. Hierbij kunt u denken aan overlijden of opnamekosten. Daarnaast heeft u geen ruime keuze als het gaat om een zakelijke deposito. U kunt ook slechts eenmaal inleggen, bijstorten kan namelijk niet, hiervoor moet u een nieuwe zakelijke deposito openen. Tot slot, korte looptijden leveren vaak niet zoveel op.

Spaarrekening vergelijker

De voorwaarden per aanbieder kunnen flink verschillen, noteer daarom voor uzelf wat u wel en niet wilt. Kies niet enkel op basis van de hoogte van de rente, maar kijk naar het totaalplaatje. Kies een zakelijke deposito met de beste voorwaarden.

Overweegt u om te gaan sparen op een zakelijke deposito, maar twijfelt u nog over welk zakelijke deposito? Wij raden u aan om altijd alle voorwaarden te controleren en te vergelijken met andere spaarrekeningen. Vergelijk hier direct en vind een zakelijke deposito die perfect bij u past!

Zoek de beste spaarbank voor u!Vergelijk alle spaarbanken Naar vergelijker
Disclaimer - Dit is geen financieel advies.Wij geven op deze website geen financieel advies, maar slechts handvaten om uw financiële beslissingen gemakkelijker zelf te kunnen maken.
Sluiten [x]
Tijdelijke aanbieding - Profiteer nu van deze Actie!
Flexibel sparen met Renault Bank!
Toch nu direct starten met sparen via Renault Bank?