Raisin

Alior Bank

Er zijn veel Nederlandse banken, maar er zijn ook bekende banken in het buitenland, zoals de Poolse bank Alior Bank. De bank is opgericht in 2008 en is een van de partnerbanken van Raisin. Door gebruik te maken van Raisin krijgt u toegang tot verschillende mogelijkheden van sparen door heel Europa. Het kan eenvoudig door het gebruik van de online diensten van Raisin. Er dient een rekening geopend te worden, uw persoonlijke centrale rekening. Vanuit dit centraal punt kunt u uw geld spreiden over verschillende banken in verschillende landen, waaronder de Alior Bank. Het is een bank dat voor veel mensen in Nederland onbekend is. We zullen daarom het financiële aspect van de Alior Bank onder de loep nemen.

Bekijk deze spaarbank
Let op: screenshot alleen ter illustratie
Inhoud Voor- en nadelen Specificaties Gebruikerservaringen

Details van deze spaarbank

Alior Bank

De Poolse bank heeft zich flink op de kaart gezet door onder andere prijzen te winnen voor Beste Poolse Bank in 2018. De bank positioneert zich als universeel en richten op de particulier en op de zakelijke klant. Bij Alior bank wordt het traditionele bankieren gecombineerd met moderne innovaties. Dit zorgt voor een sterke positie binnen de bankensector en ze blijven nieuwe richtingen opgaan om zich te ontwikkelen als sterke bank in Polen, maar ook als sterke bank in Europa. Ze hebben meer dan 4 miljoen klanten, waaronder 180.000 bedrijven. Door zich partner te stellen met Raisin is het bedrijf nog sterker geworden en blijven ze groeien. De website oogt minder professioneel als de websites van Nederland, maar dit komt voornamelijk door de verschillende kleuraccenten. Wat voornamelijk op valt is het logo. Het is namelijk een gedeelte van het gezicht van een engel.

Spaaraanbod van Alior Bank

Voor mensen uit Polen zijn er meerdere mogelijkheden op financiële aspecten, waaronder het sparen. Dit geldt overigens niet voor Nederlanders omdat via Raisin alleen het deposito sparen aangeboden wordt. Mocht u een Poolse identiteit hebben, dan zijn er meer mogelijkheden. Dit zijn onder andere een spaarrekening, mega spaarrekening en een termijndeposito.

Deposito sparen via Raisin

Voordat er gespaard kan worden moet er een centrale rekening aangemaakt worden. U kunt overigens maar een centraal punt hebben en vanuit dat punt kunt u gaan deposito sparen. Bij Raisin draait het ook echt vooral op deposito sparen en daar is Alior bank in mee gegaan. Het openen van deze spaarrekening is geheel gratis en er kan gekozen worden voor een looptijd van 6 maanden tot 3 jaar. De rentepercentage hangt af van de looptijd. Wordt er gekozen voor een looptijd van 6 maanden of 1 jaar, dan krijgt u 0,10% per jaar. Kiest u voor een deposito sparen van een looptijd van 2 of 3 jaar, dan ontvangt u een rentepercentage van 0,20% per jaar. Het bedrag dat minimaal ingelegd moet worden is €10.000 en het maximale is €100.000.

Let wel op dat er een bronbelasting aanwezig is in Polen van 19%. U bent belastingplichtige van Nederland en daardoor is het mogelijk om deze 19% eenvoudig verminderen naar 5%. U dient dan naar de Nederlandse Belastingdienst te gaan om een woonplaatsverklaring te ontvangen. Deze kunt u na overleg krijgen. Dan blijft er een bronbelasting percentage van 5% over. Dit kunt u al in het begin verrekenen met de verschuldigde inkomstenbelasting en/of uw belegging. Hierdoor wordt er geen belasting betaald over de spaarrente vanuit Polen.

Voorwaarden

Er worden niet veel voorwaarden gegeven bij het registreren bij Raisin. U dient alleen een centrale rekening te openen om vervolgens bij meerdere verschillende banken te kunnen sparen. Er zijn overigens standaard voorwaarden die in de algemene voorwaarden duidelijk staan vermeld. Lees deze altijd even goed door, voornamelijk omdat u gaat sparen bij buitenlandse banken. Mocht u het niet vertrouwen, dan kunt u altijd nog kiezen voor Nederlandse banken.

Voordelen

Het maximale spaarbedrag is €100.000, maar dit is ook het bedrag tot waar verzekerd wordt door het Depositogarantiestelsel vanuit Polen (“Bankowy Fundusz Gwarancyjny”). Dit geldt voor iedereen die een Europese nationaliteit heeft.

Het grote voordeel van Raisin is het sparen bij verschillende banken. Zo kunt u soort van spelen met het geld en mocht een bank failliet gaan, dan heeft u het geld niet op een bank staan. Zo kunt u veel geld op een veilige manier spreiden en sparen. Daarbij worden er bijna geen kosten aan verbonden van het opnemen van verschillende rekeningen, buiten de eigen voorwaarde van de bank.

Nadelen

Het uitbetalen heeft in onze ogen wat mankementen. Dit komt voornamelijk omdat het uitbetalingstermijn 7 werkdagen bedraagt. Daarnaast wordt het geld uitbetaald in de valuta van het land. In dit geval is dat de Poolse Zloty (PLN). Hierdoor dient u na het uitkeren van het geld, het geld laten omzetten in Euro’s. Dit is overigens een eenvoudig proces om te verlopen, maar het geld dat uitkeert dient wel even omgerekend te worden. De rekening kan overigens niet verlengt worden. Na het verloop van de looptijd dient het geld opgenomen te worden.

Het andere nadeel is dat alles online geregeld wordt en met Europese banken. Het is daarom niet mogelijk om even langs de bank te gaan om bepaalde voorwaarde te bespreken. Dit dient dan via Raisin te gebeuren en dat dient online te doen. Het is daarnaast ook mogelijk dat het vrije kapitaalbeheer in Europa beperkt wordt. Dit komt nauwelijks voor, maar dit betalingsverkeersrisico is aanwezig bij het sparen bij Europese banken.

Online van Raisin

Om te kunnen sparen bij Raisin dient u een account aan te maken via de online website of applicatie van Raisin. Vanuit het centrale punt van Raisin worden transacties geregeld. Wanneer er geld op gezet wordt, dan duurt dit overigens 1 dag. Wanneer het geld opgenomen wordt, wordt het geld als eerst op de Raisin account gestort om vervolgens terug te krijgen op uw eigen betaalrekening in Nederland. Het wordt overigens gebruikt door Nederlanders, maar nog niet in veelvoud. Dit kan nog wel eens gaan veranderen in de toekomst.

Klantenservice

In dit geval wordt er geen contact opgenomen te worden met Alior Bank, maar met Raisin. Dit kan via de website, via de chat, telefoon of mail. Er wordt relatief snel gereageerd en de antwoorden zijn kwalitatief in orde. De veelgestelde vragen helpen overigens ook met het vinden van een antwoord. Het enige nadeel is dat de contacten via Raisin gaat en dat er geen direct contact gelegd wordt tussen de banken. Dit bespaard overigens wel een taalbarrière tussen talen.

Conclusie

Het is relatief lastig om Alior Bank zelf aan te raden, omdat er meer banken zijn die betere rentepercentages hebben, maar in dit geval kunnen we Raisin zeker aanraden om eens te kijken. Er zijn vele die het nog niet helemaal vertrouwen en dat is begrijpelijk, maar als er gekeken wordt naar verschillende recensies, dan wordt er niet geheel negatief naar gekeken, maar voornamelijk positief. Er zijn nog kleine aspecten als het uitbetalen en het omzetten van geld, maar dit kan in de toekomst nog altijd veranderen. We raden wel iedereen aan om eerst de voorwaarden te lezen voordat u zomaar geld op een Europese bank zet!

Is Alior Bank iets voor u?Maak nu een (gratis) account aan! Naar de website van Alior Bank
Specificaties
Guarantee
Credit
From
Bekijk deze spaarbank
Disclaimer - Dit is geen financieel advies.Wij geven op deze website geen financieel advies, maar slechts handvaten om uw financiële beslissingen gemakkelijker zelf te kunnen maken.
Sluiten [x]
Tijdelijke aanbieding - Profiteer nu van deze Actie!
Flexibel sparen met Renault Bank!
Toch nu direct starten met sparen via Renault Bank?