Raisin

Uitvaartdeposito

Het is belangrijk om uw uitvaartwensen op een rijtje te hebben. Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken over het financieren van uw uitvaart. Hierdoor hoeft u nabestaanden niet met (extra) kosten te belasten. Door hogere gemeentelijke heffingen als grafrechten lopen de kosten van een uitvaart de laatste jaren op. Tevens zijn de wensen van mensen veel veranderd en geven ze graag een persoonlijk karakter aan hun uitvaart. Zo kunt u denken aan verfijnde hapjes in plaats van koffie met cake of een unieke locatie in plaats van een aula. 

Raisin

Voor uw uitvaart kunt u sparen of een uitvaartverzekering afsluiten. Daarnaast kunt u ook sparen door middel van een uitvaartdeposito. Deze vorm is iets minder bekend, daarom leggen wij u graag op deze pagina uit wat het precies inhoudt.

Wat is een uitvaartdeposito?

De uitvaartdeposito is een speciale spaarrekening waarop u eenmalig of meermaals geld stort. Ieder jaar wordt een aantrekkelijke rente bijgeschreven. Het totale bedrag dat u op uw uitvaartdeposito heeft met de rente en eventuele bestaande uitvaartpolissen, zijn bedoeld om uw uitvaart te financieren. Op ieder gewenst moment heeft u de mogelijkheid om uw uitvaartdeposito te verhogen.

Heeft u het vermoeden dat de kosten de komende jaren gaan stijgen, dan kunt u er eenvoudig voor kiezen om een bedrag bij te storten. Een uitvaartdeposito is enkel te gebruiken voor de uitvaart en is niet afkoopbaar. Het overblijvende geld, mocht dit het geval zijn, wordt uitgekeerd aan uw erfgenamen.

Voor wie is de uitvaartdeposito?

In principe kan iedereen een uitvaartdeposito openen. In de praktijk is de uitvaartdeposito vooral geschikt voor mensen die geen verzekering willen afsluiten, mensen die vanwege hun leeftijd een hoge verzekeringspremie moeten betalen en mensen die redelijk veel spaargeld hebben of onderverzekerd zijn. De rente op een depositorekening is over het algemeen hoger dan die op een gemiddelde spaarrekening. Het rentepercentage wordt jaarlijks vastgesteld en is variabel. U kunt het actuele rentepercentage opvragen bij de Stichting Depositofonds Uitvaartgelden.

Waarom kiezen voor een uitvaartdeposito?

Een uitvaartdeposito heeft enkele voordelen. Zo is een uitvaartdeposito veilig, makkelijk en biedt het zekerheid. U kiest er zelf voor of u de totale som ineens of in delen betaald. Uw bestaande uitvaartpolissen worden in mindering gebracht op het te storten bedrag. Daarnaast worden geen leeftijdsgrenzen gehanteerd en worden er geen vragen gesteld over de gezondheid. Een medische keuring is dan ook niet nodig. Dit is erg handig voor mensen met een chronische ziekte of die te oud zijn voor een normale uitvaartverzekering. De uitvaartdeposito is waardevast door de jaarlijkse rentebijschrijvingen en een eventueel overschot wordt netjes uitbetaald aan de erfgenamen.

Met een uitvaartdeposito weet u zeker dat uw geld, na uw overlijden, echt gebruikt wordt voor de uitvaart. Het fonds keert namelijk enkel daarvoor uit. Zoals u ziet zijn er genoeg redenen om te kiezen voor een uitvaartdeposito

Nadelen van een uitvaartdeposito

Alles met voordelen kent uiteraard ook zijn nadelen. De uitvaartdeposito is een geblokkeerde spaarrekening. Dat wil zeggen dat het saldo enkel gebruikt wordt voor het financieren van de uitvaart. Heeft u in de tussentijd financiële problemen opgelopen en wilt u het geld daarom voor iets anders gebruiken, dan is dit niet mogelijk. Het geld op de uitvaartdeposito kan alleen uitgegeven worden bij de uitvaartverzekeraar waar het deposito loopt. Hierdoor wordt uw keuze al snel beperkt en heeft u géén vrije keuze in de uitvaartverzorging.

Wat zijn alternatieven van een uitvaartdeposito?

We hebben voor u de alternatieven van een uitvaartdeposito hieronder op een rijtje gezet.

  • Regulier banksparen

U kunt er altijd voor kiezen om te sparen via een reguliere bankrekening. Op deze manier kunt u altijd bij uw geld, maar ontvangt u wel minder rente. Een voordeel is dat uw geld ook dan valt onder het depositogarantiestelsel.

  • Uitvaart banksparen

Dit is te vergelijken met een uitvaartdeposito, maar het verschil is dat de spaarrekening langzaam wordt opgebouwd en de rente iets lager ligt. Daarnaast valt banksparen ook onder het depositogarantiestelsel.

  • Uitvaartverzekering

      Hierbij is het belangrijkste voordeel van uw uitvaartverzekering dat uw vooraf bepaalde bedrag (in natura) wordt uitgekeerd na uw overlijden. Bij een deposito is de waarde van de uitkering in het begin nog beperkt, langzaam wordt deze waarde echter vermeerderd.

  • Overlijdensrisicoverzekering

      Deze verzekering is vooral bedoeld om nabestaanden niet te belasten met extra bijkomende kosten bij het vroegtijdig overlijden van de verzekeringnemer. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld hypotheeklasten. De verzekering keert daarnaast geen bedrag meer uit als de verzekerde een bepaalde leeftijd heeft bereikt.

Spaarrekening vergelijker

Het afsluiten van een uitvaartdeposito kan voor veel mensen erg aantrekkelijk zijn. Bijvoorbeeld voor mensen die gepensioneerd zijn en nog niets hebben geregeld voor hun uitvaart. Voor hen is een uitvaartverzekering niet meer realistisch door de strenge voorwaarden. De meeste uitvaartverzekeraars raden dan een uitvaartdeposito aan.

Wij raden u aan om diverse verzekeraars die een uitvaartdeposito aanbieden met elkaar te vergelijken. De tarieven kunnen per verzekeraars verschillen. Daarnaast kan het geld op de uitvaartdeposito enkel worden uitgegeven bij de uitvaartverzekeraar waar het deposito loopt.

Klinkt een uitvaartdeposito aantrekkelijk voor u? Vergelijk dan hier de verschillende uitvaartdeposito's met elkaar en sluit er vandaag nog een af zodat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over uw uitvaart!

Zoek de beste spaarbank voor u!Vergelijk alle spaarbanken Naar vergelijker
Disclaimer - Dit is geen financieel advies.Wij geven op deze website geen financieel advies, maar slechts handvaten om uw financiële beslissingen gemakkelijker zelf te kunnen maken.
Sluiten [x]
Tijdelijke aanbieding - Profiteer nu van deze Actie!
Flexibel sparen met Renault Bank!
Toch nu direct starten met sparen via Renault Bank?