Raisin

Vrij opneembare spaarrekening

Geld sparen middels een vrij opneembare spaarrekening is de nummer 1 spaarvorm van Nederland. Het is gemakkelijk, toegankelijk en kan door iedereen vrij worden gebruikt. Of u nu gaat sparen voor een auto, die leuke nieuwe bank of een lekkere zonvakantie naar Curaçao, geld aan de kant leggen hoort erbij. Maar wat is een vrij opneembare spaarrekening precies? En welke voordelen heeft het tegenover andere spaarvormen? Wij leggen het u hier allemaal uit!

Raisin

Wat is een vrij opneembare spaarrekening?

Bij een vrij opneembare spaarrekening kunt u uw gespaarde centen altijd opnemen. Hier zitten geen kosten of voorwaarden aan verbonden. Vaak heeft u een dergelijke spaarrekening automatisch bij de bank van uw betaalrekening. Heeft u deze nog niet dan kunt u het vaak gratis online aanvragen. U bepaald zelf wanneer u er geld op zet én wanneer u dit er weer afhaalt. Daar tegenover staat dat de rente doorgaans lager is dan wanneer u kiest voor andere spaarvormen als depositosparen. 

Is een spaarrekening hetzelfde als een betaalrekening?

Ja, zo kunt u het wel stellen. Een vrij opneembare spaarrekening krijgt u vaak bij uw betaalrekening. Zie bijvoorbeeld de Rabobank als voorbeeld. U heeft daar een betaalrekening waar doorgaans al het geld op binnenkomt. Tegenwoordig kunt u in de app zelfs spaarpotjes aanmaken voor bijvoorbeeld een auto, vakantie of een zakcentje voor slechtere dagen. Hier stort u zelf geld op vanaf uw betaalrekening, en u haalt dit er ook weer vanaf wanneer u het zelf nodig hebt. Dit kan allemaal omdat u spaart zonder voorwaarden. 

De voor- en nadelen van een vrij opneembare spaarrekening

Natuurlijk zitten er enkele voor- en nadelen aan een vrij opneembare spaarrekening. Het is dan ook belangrijk om een goede overweging te maken, zeker wanneer u voor langere tijd wil sparen. 

Voordelen

  • Ideaal wanneer uw spaargeld veel fluctueert;
  • Heeft u geld nodig in de nabije toekomst? Dan kunt u dit gewoon opnemen of terugboeken;
  • Mocht u later toch nog een andere spaarvorm wensen kunt u het geld gemakkelijk overzetten;
  • Er geldt geen minimale inleg wanneer u wil starten met sparen.

Nadelen

  • De spaarrente is momenteel 0% en dreigt zelfs negatief te worden;
  • De rente kan tussentijds veranderen en staat dus niet vast op het stortmoment;
  • Sparen op de bank is nooit 100% veilig ondanks alle veiligheidsmaatregelen.

Kost het geld om een spaarrekening te openen?

Omdat u een spaarrekening gemakkelijk bij dezelfde bank kunt openen als uw betaalrekening zijn hier geen kosten aan verbonden. u kunt dit vaak eenvoudig regelen via de website van de betreffende bank óf zelfs via de app. 

Andere bank

Wilt u graag een spaarrekening openen bij een andere bank? Dan kan het zo zijn dat ze als eis stellen dat u ook een betaalrekening opent bij die bank, echter is dit vaak niet het geval. Het is daarom verstandig om goed te kijken naar de vereisten bij bepaalde banken. 

Er zijn twee redenen waarom het slim kan zijn uw vrij opneembare spaarrekening te openen bij een andere bank:
1. De spaarrente kan hoger liggen dan bij uw huidige bank
2. Wanneer cybercriminelen uw bankgegevens in handen krijgen kunnen ze niet zomaar al uw geld aan. De rest staat namelijk op een andere bank met andere gegevens.

Vrij opneembare spaarrekening openen via internet

Veelal is het openen van een vrij opneembare spaarrekening mogelijk via internet. De online bank vraagt in dat geval enkele gegevens als:

– Persoonlijke gegevens
– Kopie identiteitsbewijs
– Gegevens van de betaalrekening
– Gegevens van evt. mederekeninghouder

Na het openen worden de bankpapieren naar uw adres toegezonden en kun u uw spaarrekening in gebruik nemen.

Deze vrij opneembare spaarrekeningen bieden het hoogste rentepercentage

Op zoek naar een richtlijn voor rentepercentages? Wij zetten hier enkele Nederlandse banken met een hoog rentepercentage voor u op een rij. Middels onze spaarvergelijker ziet u de actuele rentepercentages en richtlijnen.

Nederlandse banken voor volwassenen
1. LeasePlan bank flexibel sparen – 0,10%
2. NIBC Direct Kwartaalspaarrekening – 0,08%
3. Nationale Nederlanden internetsparen – 0,03%
4. Centraal Beher RentePlus Rekening – 0,02%
5. KNAB Flexibel sparen – 0,02%

Nederlandse banken voor jongeren
1. ASN bank Jeugdsparen – 0,40%
2. SNS bank Jeugdsparen – 0,20%
3. Regiobank Zilvervloot Sparen – 0,20%
4. Regiobank JongWijs – 0,20%
5. SNS bank Zilvervloot Sparen – 0,20%

Houd er rekening mee dat dergelijke percentages kunnen fluctueren, ook nadat u uw vrij opneembare spaarrekening af hebt gesloten.

Wanneer wordt mijn rente bijgeschreven?

Bij een vrij opneembare spaarrekening wordt de rente meestal jaarlijks bijgeschreven, veelal rond de jaarwisseling. Het kan ook ooit voorkomen dat de rente per maand of kwartaal wordt bijgeschreven, al is dit vaak niet het geval. 

Houd er rekening mee dat er ook geld afgeschreven kan worden als uw bank negatieve spaarrente berekent. Om hier meer over te weten kunt u de website van uw bank raadplegen.

Zoek de beste spaarbank voor u!Vergelijk alle spaarbanken Naar vergelijker
Disclaimer - Dit is geen financieel advies.Wij geven op deze website geen financieel advies, maar slechts handvaten om uw financiële beslissingen gemakkelijker zelf te kunnen maken.
Sluiten [x]
Tijdelijke aanbieding - Profiteer nu van deze Actie!
Flexibel sparen met Renault Bank!
Toch nu direct starten met sparen via Renault Bank?