Raisin

Verschil spaarrekening en deposito

TEBNV > Nieuws > Verschil spaarrekening en deposito

Er zijn veel verschillende rekeningen, ze kunnen verschillen van zowel bank, voorwaarden en nog veel andere verschillen. Deze verschillen bestaan uit de hoogte van de spaarrentes en hoe vrij u bent met betrekking tot uw geldzaken. Zo is er onderscheid te maken tussen sparen zonder voorwaarden en sparen met beperkende voorwaarden. Hierbij is het mogelijk om een spaarrekening of een deposito te openen, maar wat is het verschil?

Wat zijn de voorwaarden van een spaarrekening?

Met een spaarrekening bent u altijd in staat om over uw eigen geld te beschikken. Dit betekent dat u uw eigen geld altijd kunt opnemen wanneer u dat wilt. Daarnaast is het ook altijd mogelijk om geld op uw rekening te storten. Over het bedrag dat op uw rekening staat, ontvangt u rente. Hierbij is de bank altijd in staat om de rente die u ontvangt te verhogen of te verlagen. 

Er zijn ook spaarrekeningen die beïnvloed worden door beperkende voorwaarden. Waarom zou u dat willen? Met deze rekening heeft u vaak te maken met beperkende voorwaarden waardoor uw rente ook hoger is. De beperkende voorwaarden kunnen uit verschillende punten bestaan. Zo kan het zijn dat u te maken heeft met een minimaal of maximaal stortingsbedrag per maand, dat u moet betalen om geld op te nemen of dat u moet voldoen aan een minimum bij uw eerste storting. 

Wat zijn de voorwaarden van een deposito?

Een deposito kan goed uit komen wanneer u uw geld voor een langere periode niet nodig zult hebben. Hierbij zet u uw geld voor een langere periode vast waardoor u niet bij uw eigen geld kunt komen. Een voordeel hiervan is dat u te maken heeft met een hogere rente dan bij spaarrekeningen. 

De periode waarvoor u uw geld vastzet, kan variëren van een paar maanden tot meerdere jaren. Met een deposito beschikt u over een vaste rente, maar heeft u een stuk minder vrijheid over het geld. 

Betekent dit dat u geen geld kunt opnemen tijdens deze periode? Nee hoor, wanneer u toch geld opneemt, krijgt u wel met een boete te maken. Echter, zijn er ook uitzonderingen, zo is het mogelijk om bij de meeste banken kosteloos uw geld op te nemen wanneer er sprake is van een scheiding, overlijden of werkloosheid.  

Spaarrekening of deposito: Welke past het beste bij jou?

Wanneer u twijfelt tussen een spaarrekening en deposito zijn er dus verschillende factoren die uw beslissing beïnvloeden. Maar welke keus is eigenlijk het beste voor u? 

Een deposito is perfect wanneer u een bepaald bedrag wilt wegzetten voor een bepaalde periode. Wilt u bijvoorbeeld voor de studie van uw kind sparen, dan kunt u het gebruiken zodat het niet geïnvesteerd wordt in andere doelen. Over dit geld ontvangt u dan een hogere rente dan bij een gewone rekening maar hier zitten wel beperkende voorwaarden aan. 

Wanneer u denkt dat u uw spaargeld nodig heeft, kunt u beter gebruik maken van een normale spaarrekening. Hierbij heeft u wel te maken met variabele rentepercentages maar deze kunt u oplossen door te veranderen van bank. Hierbij kiest u dan een bank met een hogere rente waar u uw rekening op voortzet. 

Over het algemeen is een deposito alleen fijner wanneer het een hogere rente heeft en u het geld niet nodig heeft. Dit kan het geval zijn bij uw kind, wanneer u wilt dat hij/zij er pas vanaf achttien jaar, geld uit op kan nemen. Voor meer vrijheid wordt een normale spaarrekening aanbevolen. 

Is de rente in de toekomst laag of hoog?

Geloof het of niet maar een inschatting van de toekomstige rente kan u veel opleveren. Zo was er in 2008 een hoge rente, maar om de economie te stimuleren werd de rente verlaagd. In deze periode was het erg slim om gebruik te maken van een vaste rente omdat de rente van de normale spaarrekening lager werd, en de rente van het deposito gelijk bleef.

Echter, wanneer de rente laag is, kan het ook slim zijn om gebruik te maken van een deposito omdat u hiermee de koopkracht kunt behouden. Maar wanneer de rente dan gaat stijgen en u vast zit aan een deposito van vijf jaar, dan loopt u veel rente mis. 

Tijd om uw keuze te maken

Bent u erachter gekomen welke spaarvorm het beste bij u past? Bij een deposito maakt u gebruik van een hogere rente maar heeft u te maken met beperkende voorwaarden. Daarnaast heeft u bij een spaarrekening te maken met een lagere rente maar met meer vrijheden met betrekking tot uw geld. De rekening die u afsluit, hangt volledig af van het doel waarmee de rekening wordt opgezet. Is het voor de studie van uw kind? Dan raden wij een deposito aan. Echter, wanneer u het geld elk moment nodig kunt hebben, raden wij aan om gebruik te maken van een normale rekening om op te sparen. 

Wilt u graag meer weten over deposito’s? Dan leest u in dit artikel meer over deposito sparen.


<< Terug naar nieuwsoverzicht
Disclaimer - Dit is geen financieel advies.Wij geven op deze website geen financieel advies, maar slechts handvaten om uw financiële beslissingen gemakkelijker zelf te kunnen maken.
Sluiten [x]
Tijdelijke aanbieding - Profiteer nu van deze Actie!
Flexibel sparen met Renault Bank!
Toch nu direct starten met sparen via Renault Bank?